Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко су власници штампаних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2011.

Извор: Блиц

Ко су власници штампаних медија

Већина новина је у приватном власништву, али држава се још није одрекла свог удела у два велика дневна листа - “Политици” и “Новостима”

У Србији излази 579 новинских издања, која објављују 324 издавачке куће. Међутим, може се рећи да је власништво над многим штампаним медијима који се дистрибуирају у целој Србији није довољно транспарентна.

Уз све то ни држава још није изашла из великих дневних листова - “Политике” и “Новости”.

“Вечерње новости” су један од примера којима се јавност дуго бавила, а бизнисмен Милан Беко је тек недавно јавно признао да су те новине у његовом власништву. Беко је рекао да је у тај посао ушао јер је немачки концерн ЊАЗ тражио домаћег партнера. Међутим, Беко је касније тај дневник није продао “Вацу”, иако признаје да су његове компаније добиле 24 милиона евра за куповину “Новости”.

“Вац”, који је дао новац, и даље потражује власништво у “Новостима”, и тај спор је сада пред Комисијом за заштиту конкуренције, која ће до средине јула одлучити да ли ће аустријском “Ост холдингу”, који је у власништву “Ваца”, одобрити преузимање 62,4 одсто акција компаније “Новости”.

“Блиц”, “Ало” и бесплатни лист “24 сата” у стопроцентном су власништву “Рингиер Аџел Спрингера”, заједничког предузећа које су основале швајцарска фирма “Рингиер”, издавач “Блица”, и немачка кућа “Аџел Спрингер”, чије је најпознатије издање немачки таблоид “Билд”. У власништву исте компаније су и недељници “Жена”, “Пулс”, НИН и “Ауто Билд”.

Пре уласка “Аџел Спрингера”, сва издања сем “Ауто Билда” била су у власништву швајцарског “Рингиера”, који је власништво над “Блицом” преузео 2004. од немачког издавача “Грунер и Јар”, а касније развијао или купио остале брендове.

Лист “Прес” су основали новинари и уредници тог листа, а званично се половина власништва води на кипарску фирму “Амбер Прес Лимитед”. У везу са “Пресом” су се раније доводили бизнисмен Мирослав Мишковић и Милка Форцан, а спекулише се да одређен удео у том листу има градоначелник Београда Драган Ђилас, међутим непознато је о коликом уделу је реч.

Други политичар чије се име везује за власништво у медијима јесте потпредседник Владе Божидар Ђелић, чија је фирма већински власник недељника “Економист”, али је он управљачка права пренео кад је ступио на дужност.

За лист “Правда” се везивала Српска напредна странка, будући да је први власник тих новина, естрадни менаџер Саша Мирковић, сада члан те странке. Мирковић је новине продао, али се оне и даље везују за напредњаке.

Власништво у листу “Курир” Радисав Родић је пренео на свог сина Александра. Многи су приметили да се од хапшења Родића уређивачка политика “Курира”, у међувремену прилично променила.

Однедавно је један важан бизнисмен одлучио да уложи у медије. Иако се у званичним документима не води као власник “Новог магазина”, зна се да је за његово оснивање и издавање паре дао Мирослав Богићевић, власник концерна “Фармаком”.

Бизнисмен који је већ низ година у медијској сфери, јесте бивши новинар Роберт Чобан, који је са Велибором Ђуровићем власник “Колор медиа интернационал”, који тренутно има чак 60 различитих издања, од којих је најпознатији таблоид “Свет”.

И у штампаним медијима држава је присутна као власник. Осим у „Вечерњим новостима“ где је мањински власник, она са немачким „Вацом“ дели власништво над „Политиком“. Са овом компанијом држава дели власништво и над новосадским „Дневником“.

Антрфиле : Власници штампаних медија

Политика


По 50 одстао власништава над најстаријим дневним листом на Балкану имају држава Србија преко свог предузећа Политика АД и немачки WАЦ преко своје аустријске фирме “Ост холдинг ОМБХ”.

“Вац” је у Политику ушао после демократских промена у Србији, али је недавно најавио повлачење свог капитала. Власници Политике АД која објављује часписе Базар, Ива, Илустрована политика, Политикин забавник су Република Србија, Акционарски фонд, а власништви од 12,12 одсто има и Електропривреда Србије.

Власничка структура:
Политика новине и магазини

-Политика АД 50%
-Ост холдинг ОМБХ – Аустрија 50%
(WАЦ) ВЛАСНИК ПОЛИТИКЕ АД-Република Србија 31,06 %
-Акционарски фонд 21,45 %
-ЕПС 12,12 %

Вечерње новости

Већинско власништво преко своје три фирме Тримаџ Инвестмен, Ардос холдинг ГМБХ и Карамат холдинг ЛТД има бизнисмен Милан Беко. Република Србија се у Вечерњим новостима појављује се као власник и то 29,51 одсто акција.

Беко је до власништва над Новостима дошао 2006. године кад су му акције продали мали акционари. У то време се није знало да Беко стоји иза ових фирми, а касније је рекао да је акције куповао у намери да их прода WАЦ-у. И даље траје спор пред Комисијом за заштиту конкуренције, који је покренуо “Вац”, захтевајући 62,4 одсто акција “Новости”

Власничка структура:
-Република Србија 29,51%
-Тримаџ Инвестмен ГМБХ 24,99%
-Ардос холдинг ГМБХ 24,89%
-Карамат холдинг ЛТД 12,89%

Блиц

Најтиражнији дневни лист је у власништву мултинационалне компанија Рингиер Аксел Шпрингер коју су, са учешћем од по 50 одсто, направили швајцарска компанија “Рингиер” и немачки “Аксел Шпрингер”. Рингиер је у Србији присутан од 2004. године кад је преузео дневни лист “Блиц”.

Данас у Србији објављују још и 24 сата, НИН, Пулс, Жену, Ало и Ауто Билд. Власници су и сајтова под наведеним брендовима, као и сајтова супероодмор. рс и нонстопсоп.рс. Иначе швајцарска породица Рингиер се већ 178 година бави издаваштвом. “Аксел Шпрингер” је основан 1946. године.

Власничка структура:
-Рингиер Аксел Шпрингер 100%

Прес

Дневни лист “Прес” настао је 2006. године кад је група новинара на челу са Ђоком Кесићем, Драганом Вучићевићем и Светомиром Маријановићем напустила “Курир”.

Према званичним подацима половину валсништва над Пресом има кипарска фирма Амбер Прес Лимитед, затим МедиаВоџ, Биљана Краљ доскорашњи челни људи Преса Ђоко Кесић, Драга Вучићевић и Светомир Маријановић. Према незваничним информацијама, удео у Пресу има и градоначелник Драган Ђилас.

Власничка структура:
Прес дневне новине - Власник је Прес паблишинг група штампарија, она је у власништву Прес паблишинг групе, а власници Прес паблишинг групе су:
- Амбер Прес Лимитед Кипар 50%
-МедиаВоџ 10% (власник је Саша Петровић)
-Ђоко Кесић 6%
-Драган Вучићевић 6 %
-Светомир Маријановић 6 %
-Биљана Краљ 22 %

Курир

Власник Курира је Александар Родић, син Радисава Родића који га је и основао. Александар је на чело Курира дошао након хапшења његовог оца због злоупотребе службеног положаја.

Радисав Родић се сумњичи да је лажном документацијом подигао кредит од Комерцијалне банке у износу од око 22 милиона динара. Родић је осим Курира био власник и Гласа јавности (сада има само интернет издање) и недељника Гром, неколико предузећа и кафане „Сврати, бато“.

Власничка структура:
-Александар Родић 100%

Дневник

Дневник је још један лист у којем држава Србија са немачким “Вацом” дели власништво с тим што је овде држава мањински власник. Она преко компаније Дневник холдинг има 45 одсто власништва над овим дневним листом, а “Вац” 55 одсто, из којих такође жели да изађе и власничка права препусти запосленима.

Власничка структура:
- Дневник Војводина Прес - Дневни лист Дневник
Њаз Медиа 55 %
Дневник холдинг 45 %

Дневник Холдинг АД
Република Србија 76,16 %
Национална Служба за запошљавање Београд 18,52%
Дневник холдинг 5,32%

Данас

Данас је настао 1997. године након гашења Наше Борбе и покренули су га новинари који су у њој радили.

Званична власничка структура:
Дан Граф
Радомир Личина 16,32%
Здравко Хубер 15,73%
Душан Митровић 18,18%
Соња Јауковић 5,08%
Лудњик Њинценти Гадомски 5,08%
Гордана Логар 4,63%
Весна Нинковић 12,38%
Грујица Спасовић 13,87%
Бранислав Чанак 4,63%
Раде Радовановић 4,03%

Нови магазин


Нови магазин је најновије издање на српском тржишту. Први број је изашао почетком маја ове године. Оснивач је Надежда Гаће, новинарка и бивша председница Независног удружења новинара Србије у два мандата.

Новац за оснивање дао је Мирослав Богићевић, власник Фармакома у чијем је саставу и Шабачка млекара. Богићевић је својевремено водио интезивне преговоре о куповини НИН-а, али у томе није успео.

Власничка структура:
Надежда Гаће 100%

Време

Први приватни недељник код нас настао 1990. године. Основала га је група новинара која је тада напустила НИН и адвокат Срђа Поповић (адвокат породице Зорана Ђинђића). Касније је Поповић власништво пренео на свог сина, да би на крају Време прешло у власништво новинара. Неки су и даље у Времену.

Власничка структура:
Александар Ћирић 6,66%
Милош Васић 10%
Дамир Калембер 5.04%
Породица Стојана Церовића 11,66%
Горанка Матић 10%
Породица Драшка Гаговића 5%
Ненад Стефановић 6,66%
Драгољуб Жарковић 19,99%
Роксанда Ничић 10%

Стори, Ел

Адриа Медиа Србиа је власништво Адриа Медиа Холдинг Гмбх (Аустрија) и Стyриа Медиа Група АГ (Аустрија). Аустријска издавачка кућа Адриа Медиа Холдинг ГмбХ основана 2006. као заједничко улагање Санома Магазин Интернационал и Грунер и Јар.

Осим у Србији где послује преко Адриа Медиа Србија, има своје огранке и у Словенији (Адриа Медиа Љубљана) и Хрватској (Адриа Медиа доо Загреб). Стириа Медиен, аустријски издавач, у држи 10 одсто удела Адриа Медиа Србија. У Србији још објављују и Ел, Лиса, National Geographic Србија, Мen’s health...

Власничка структура:
- Стyриа Медиа Интернатионал АГ Аустрија 10%
Адриа Медиа Холдинг ГМБХ

Статус

Магазин Статус је недавно објавио 100. број. Основао га је новинар Славиша Лекић. Магазин нема уједначен темпо излажења.

Власничка структура:
- Славиша Лекић 100%

Свет

Свет и још 59 разних издања власништво су Kолор Медиа Интернационал. Власништво над овом компанијом деле Роберт Чобан и Велибор Ђуровић. Чобан је био дописник “Вечерњих новости”, загребачке “Арене” и сарајевских “Наших дана”. Главни уредник магазина “Све” од 1993. до 2005. Данас је председник компаније. Ђуровић је са Чобаном покренуо студентски лист „Индеџ“ 1992. године, а кад су због политичке неподобности истерани из њега, покренули су “Независни Индекс”.

Власничка структура: Kолор Медиа Интернационал
- Роберт Чобан 50%
- Велибор Ђуровић 50%

Правда

Од самог почетка дневни лист Правда је уређивачком политиком био везан за СРС и СНС, а њихов оснивач и први власник је естрадни менаџер Саша Мирковић је члан СНС. У прво фази била је орјентисана на Српску радикалну странку. Након раскола уређувачка политика је окренута ка Српској напредоној странци.

Власничка структура:
- Никола Петровић 5 %
- Немања Стефановић 48 %
- Југослав Петковић 47 %

Економист магазин

Као власник недељника Економист магазин наводи се фирма регистрована у Америци, међутим за се да је власник те фирме Божидар Ђелић, актуелни потпредсединк Владе Србије, који је пренео управљачка права. У власништву ове куће су и часописи Банкар и Предузеће. Такође део власништва имају и новинари који су некад радили у Економисту Биљана Степановић Милошевић (била директор) и Мијат Лакићевић (био главни и одговорни уредник).

Власничка структура:
-Медиа Интернационал Група САД 89,66%
- Биљана Степановић Милошевић 10 %
- Мијат Лакићевић 0,34%

Бранислав Грковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси