Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српска црква власник две телевизије и 10 радио-станица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2011.

Извор: Блиц

Српска црква власник две телевизије и 10 радио-станица

Ко су власници локалних и регионалних медија

У Србији постоји више од 1.000 медија, што електронских што штампаних. Већину поседују приватници, али смо још далеко од светских стандарда кад је у питању транспарентност над њиховим власништвом.

Нису само бизнисмени заинтересовани за медије. То потврђује и чињеница да Српска православна црква поседује две телевизије и 10 радио-станица, Католичка црква пет радио-станица, а муфтија Моамер Зукорлић има 20 одсто власништва у новопазарском Радију Реф Реф.

Јавност често спекулише ко је власник неког по правилу националног и утицајног медија, али док сам власник то не призна, нико нема конкретне доказе. То је показао случај дневног листа „Новости”.

Дуго је јавност спекулисала ко је купио акције ове компаније, и то све до момента док бизнисмен Милан Беко сам није јавно признао да је управо он власник три компаније регистроване на Кипру које се у Агенцији за привредне регистре воде као већински власници „Новости”.

Ипак, случај „Новости“ спаде у оне ређе. Прегледом регистра Агенције за привредне регистре и регистра Републичке радиодифузне агенције може се добрим делом утврдити у чијем је власништву неки медији, барем званично.

У Србији постоји 109 телевизијских и 213 радијских програма. Што се тиче земаља из којих потиче капитал, то су Аустрија, Кипар (четири медија), Хрватска, Девичанска острва (МИП и ТРИ радио из Београда), Америка (РТВ Спектар - Сомбор), Мађарска.

Држава Србија нема власничког удела у електронским медијима са националном фреквенцијом, али је зато на локалу и даље веома присутна.

Било да се ради о медијима са регионалном или локалном фреквенцијом као стопостотни или већински власник било преко општина или дугих институција као што Акционарски фонд или Агенција за приватизацију, држава се помиње у укупно 113 медија.

Ту су Град Београд који је власник РТВ Студио Б, али и Град Нови Сад који је власник једне локалне Новосадске ТВ и две радио-станице - Радио Футог и Радио Кисач.

Власништво у медијима имају и верске заједнице. Тако је Српска православна црква власник две телевизије и десет радио-станица, док Католичка црква није улагала у телевизије, али је основала пет радио станица. Друге верске заједнице немају регистроване електронске медије, али је занимљив податак да се у регистру Републичке радиодифузне агенције муфтија Моамер Зукорлић води као власник 20 одсто новопазарског Радија Реф Реф и он је једини верски лидер који има власнички удео у неком медију.

И поједине компаније одлучиле су да део свог капитала уложе у медијску индустрију.

Тако Фондација „Хемофарм” има власништво над ТВ Банатом. Компанија „Лутра” бившег министра полиције Душана Михаиловића сувласник је ваљевског Радио Патка, компанија „Тигар“ је већински власник ТВ Пирота…Интересантно је да су се и банке одлучиле да улажу у медије па се као власници Радио Вршца воде Ерсте банка и Војвођанска банка. Уз њих су у власничкој структури још и „Хемофарм”, „Универзал сервицес” и „Банат”.

Бранислав Грковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси