Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Управни одбор тражи смену уредника "Мађар соа"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2011.

Извор: Политика

Управни одбор тражи смену уредника "Мађар соа"

Нови Сад – Управни одбор дневног листа „Мађар со” покренуо је иницијативу за смену главног и одговорног уредника Чабе Пресбургера због „професионалне небриге, пристрасног информисања и тенденциозног писања о мађарској заједници у Војводини”.

Њему се замера што лист није довољно извештавао о раду председника Скупштине Војводине Шандора Егерешија, и што се његови новинари нису појавили на више пресконференција које је организовао Савез војвођанских Мађара (СВМ).


Већином гласова УО је донео одлуку да оснивачу, Националном савету мађарске националне мањине, предложи смену Пресбургера и именовање новинарке Марте Варју за вршиоца дужности главног уредника, што би требало да буде учињено на следећој седници савета 23. јуна.

Чаба Пресбургер истиче да „Мађар со” не треба да постане партијски билтен, већ је суштина мањинског информисања да у лист, поред извештавања о активностима политичара, унесе и догађаје заједнице, па у датом тренутку и критикује, што појединци из Националног савета и СВМ не могу да прихвате.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) сматрају да одлука УО „Мађар со” представља флагрантан и неприкривен политичко-партијски притисак на медије и слободу изражавања. Струковна удружења позвала су редакцију да „пружи отпор бахатом понашању оснивача, чија је намера да од листа поново направи безлично партијско гласило, а ту намеру, што је најгоре, и не крије”.

М. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси