Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пословни кругови претња за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2011.

Извор: Данас

Пословни кругови претња за медије

Годишња скупштина Европске федерације новинара у Београду

Медијске слободе у земљама западног Балкана опадају, власничке структуре медија су нетранспарентне, а очит је и утицај власти на медије, као и недостатак истраживачког новинарства, оцењено је јуче на панелу на годишњој скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) у београдском Хотелу М.

Комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг рекао је да је неопходно у Србији успоставити већу транспарентност власништва медија, као и да претњу за медије представљају велики пословни кругови који их купују. Према његовим речима, не сме се дозволити да медије „купују криминалци и тако утичу на друштво и јавно мњење“.

Тања Фајон, чланица Европског парламента, истакла је да у региону недостаје истраживачко новинарство, али да слобода медија није идеална ни у многим земљама ЕУ. Она је додала и да постоји проблем у вези с власничком трансформацијом медија, јер је питање да ли ће остати независни кад их преузму нови купци.

Оливер Вујовић из Медијске организације Југоисточне Европе (СЕЕМО), рекао је да је најтежа ситуација по питању кршења медијских слобода у Белорусији, Турској и Мађарској и да је 2010. забележено више од 2.000 напада на новинаре у региону.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси