Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ал Џазира крши Устав Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2011.

Извор: Прес

Ал Џазира крши Устав Србије

Арапска телевизија кренула ђоном у србију Катарска телевизија Ал Џазира не сме од српских новинара које жели да запосли да захтева да признају Косово за државу, тиме би прекршила професионалну етику, угрозила право на слободу мишљења и наш устав и пре него што је ушла на ово тржиште, оцењују добро упућени саговорници Преса.


После информације да чувена арапска телевизија жели да купи српску ТВ Авалу, директор Џазире за Балкан хрватски новинар Горан Милић за Прес је потврдио да је на тестирању заинтересованих новинара једно од питања „да ли је Косово независна држава“ са жељеним потврдним одговором.

Антисрпска кампања


- Ми полазимо од реалности на овом простору да одређени број држава признаје Косово, а одређен број не признање... Управо зато што смо свесни реалности и постављамо таква питања, баш као што постављамо питање да ли је у Либији на делу борба за демократију или рат за рушење Гадафијевог режима - каже Милић.

Ал Џазира је према још непотврђеним информацијама понудила Жељку Митровићу да за 25 милиона евра прода ТВ Авалу. Ниједна телевизија у Србији, међутим, нема право да производи програм супротан интересима и уставу земље, према коме је Косово неотуђив део Србије. Уколико би Ал Џазира наставила антисрпску кампању, започету „тестирањем“ новинара и кроз емитовање садржаја преко националне фреквенције, била би јој одузета дозвола за рад.

Професор ФПН-а Раде Вељановски каже да српски закони ником, па ни Ал Џазири не забрањују улазак на наше тржиште, али упозорава да ће та медијска кућа морати да поштује домаће прописе и Устав ако купи ТВ Авалу.

- У супротном ће остати без дозволе за националну фреквенцију. Ал Џазира нема право било кога да условљава, али не може се на основу недопустивог начина тестирања новинара унапред тврдити да ће производити програм супротан законима и интересима Србије - оцењује Вељановски.

Новинар РТС-а Оливера Ковачевић наглашава да нико нема право новинаре да испитује о политичкој оријентацији приликом запошљавања јер је то кршење људских права.

- Наравно да новинар мора да поштује уређивачку политику куће, али нико од мене не може да тражи да не поштујем закон и Устав своје земље по којем је Косово Србија. Ипак, на нашој држави је да процени коме ће дати националну фреквенцију - навела је Ковачевићка.

Слобода мишљења

Бивши уредник НИН-а Слободан Рељић каже да га не чуди начин на који Ал Џазира бира будуће сараднике јер се у савременим глобалним медијима не траже новинари који би извештавали објективно.

- Унајмиће овде једну екипу младих и лепих „ратника“ за „ствар“ власника телевизије. Милић је прави човек, са искуством, да тај посао обави на „најпрофесионалнији“ начин. Нема ту ништа од његових личних уверења. Унајмљен је и - „права“ телевизија ће бити испоручена. Ал Џазира крајње „професионално“ ради оно што су научили од учитеља на Западу, од Би-Би-Сија, пре свега - коментарише иронично Рељић.

Председник ИО УНС-а Петар Јеремић каже да би Републичка радиодифузна агенција морала да контролише рад Ал Џазире јер је националне фреквенције домаћим емитерима делила на основу документације о уређивачкој политици.

- РРА би морала да примени исти критеријум и у случају Ал Џазире, која је чини се направила проблеме и пре него што је купила „Авалу“. Недопустив је начин на који је та катарска телевизија спровела аудицију међу новинарима. Питањем о независности Косова крши право на слободу мишљења. Наш устав не признаје Косово као државу и не сме управа Ал Џазире да захтева да новинари крше највиши правни акт Србије - тврди Јеремић.

Од свих странака једино су радикали реаговали на могућност да ускоро гледамо програм Ал Џазире. СРС је затражила од РРА да не допусти рад тој телевизији у Србији због „антисрпске кампање коју води директор те куће за Балкан Горан Милић“:

- Још је скандалозније да је услов за пријем новинара и водитеља на ову телевизију да прихватају да је Косово држава.

Антрфиле : НУНС: Ал Џазира високо професионална


Потпредседница НУНС-а Јелка Јовановић сигурна је да ће Ал Џазира имати неутралну уређивачку политику и неће играти на карту јефтиног патриотизма.

- Ал Џазира је једна од економски најмоћнијих светских телевизија, која има високе професионалне критеријуме. Имају свој огранак и у САД, па ако Вашингтон нема проблем са њиховим стандардима и уређивачком политиком, зашто би имала Србија? Не бих улазила у то на који начин и по којим критеријумима запошљавају новинаре. То питање је ирелевантно - закључује Јовановић.

Анкета
Веран Матић, РТВ Б92

- Док се све буде радило транспарентно и у складу са законом, ја са тим немам проблем. Не знам каква питања Ал Џазира поставља новинарима које интервјуише, нити бих да улазим у критеријуме по којима бирају сараднике

Ненад Љ. Стефановић, РТС


- У оквиру Јавног сервиса постоји договор да се не коментаришу друге телевизије. То је питање за РРА и оне који су делили националне фреквенције знајући да једног дана може доћи до продаје и да се неће знати критеријуми ко ће и шта куповати.

Тања Војтеховски, Пинк


- Ако неко конкурише за посао у информативном програму, онда је питање „да ли је Косово држава“ веома важно. Кад бих била у ситуацији да ми неко постави то питање, одговорила бих да је Косово независна држава, што оно и јесте. То не значи да се мени свиђа што је тако.

Бранка Невистић, Прва

- Званичан став наше државе јесте да је Косово део Србије. Све док је тако и став сваког грађанина Србије мора бити такав. Колико знам и БиХ није признала Косово, иако се седиште Ал Џазире за Балкан налази у Сарајеву.

Б. Бојић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси