Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телохранитељ премијера СРЈ био под истрагом због убиства новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2011.

Извор: Блиц

Телохранитељ премијера СРЈ био под истрагом због убиства новинара

О смрти Милана Пантића сачињена два извештаја Полицијска истрага убиства новинара Милана Пантића (47) из Јагодине обухватила је Драгана Марковића Палму, јагодинског градоначелника, Јована Стојановића, бившег директора “Јагодинске пиваре”, Миодрага Николића Фемана, власника фирме “Феман”, Томислава Жижића, некадашњег директора “Јагодинске млекаре”, али и Милована Жижића, бившег телохранитеља и личног возача савезног премијера Зорана Жижића, сазнаје “Блиц”.


Управа криминалистичке полиције МУП-а Србије априла 2004. сачинила је два извештаја у које је „Блиц“ имао увид. Из њих се види шта је све полиција истраживала како би решила убиство новинара Пантића, који је убијен ударцима тупим предметом у главу 11. јуна 2001. године у улазу зграде у Улици Бранка Радичевића, где је живео.

У тим извештајима се наводи да је вођена истрага о извесном Мији Жижићу из Београда и његовим контактима са директорима предузећа у Јагодини, о којима је убијени новинар критички писао. Испитивали су се и контакти Мије Жижића са Милованом Жижићем, припадником Савезног МУП-а и телохранитељом тадашњег премијера СРЈ. Иначе, Милован Жижић је према оперативним подацима из извештаја криминалистичке полиције неко време живео у Јагодини.

Криминалистичка полиција је утврдила да су неидентификоване особе 9. јуна 2001, два дана пре убиства, дошли у село Драгово, одакле је новинар, и распитивали се за њега. Користили су “мерцедес” (регистрација БГ 457-975). Према подацима из истраге, царина је “мерцедес” са тим регистарским бројем уступила Савезној влади 28. јула 2000, а регистарске таблице су враћене 19. јуна 2001, осам дана после убиства Пантића. Таблице су, иначе, могли да узимају само начелници одељења у МУП-у.

Прегледом базних станица утврђено је да је на дан убиства новинара из Чешке позван Мијо Жижић. Позвао га је Милован Жижић, који се у тој држави налазио на службеном путу са колегом из полиције Ненадом Баточанином, кога су 26. новембра 2002. код стадиона Црвене звезде убили припадници земунског клана, што је утврђено правоснажном пресудом.

Њих двојица су на путу у Чешкој били од 8. до 12. јуна 2001. Полицијском истрагом је утврђено да су Милован Жижић и извесни Раде Гардашевић долазили 22. фебруара 2002. у стан једног руководиоца “Јагодинске пиваре”, и како пише у извештају, по налогу Мије Жижића покушали да га наговоре да промени исказ из поступка против Јована Стојановића, функционера ЈУЛ-а и бившег директора овог предузећа.

Познато је да је новинар Пантић писао више критичних текстова о директору пиваре. Полиција је проверавала извесног Војкана С. који је посредовао у контакту између директора пиваре и Мије Жижића.Према полицијским налазима, Пантић није отишао са колегом из “Вечерњих новости” на интервју са Мидрагом Николићем Феманом два дана пре убиства. Пантић је навео да не може да присуствује јер ће бити у селу Драгову, па у полицијском извештају закључују “да је Николићу било познато кретање новинара”.

Полиција је проверавала и везе Николића и Бобана К. из околине Ћуприје, који је био под сумњом да је умешан у убиство новинара.

У полицијском извештају се наводи да је Драган Марковић Палма био у добрим односима са директором “Јагодинске пиваре”, који му се крајем 2000. године жалио како Пантић пише критичне текстове о њему.

Убица новинара Пантића још није откривен, као ни налогодавци, док је у оквиру расветљавања убиства саслушано више од 1.500 особа. Истина о овом злочину није утврђена ни после више изјава неколико министара, тужилаца и начелника полиције да „случај само што није решен“.

Антрфиле : Новопазарски бизнисмени

Бизнисмен Смаил Синановић, у време злочина власник РТВ Центар и фирме "Магикомерц", саслушан је 2001. у јагодинском МУП-у као сведок у истрази о убиству Милана Пантића с којим се "чуо неколико пута пре трагедије".

- Рекао сам полицији и нешто што вама не могу рећи и мислим да сам дао допринос истрази - изјавио је тада новопазарски бизнисмен додајући да је покојни Пантић од њега тражио документацију у вези са судским споровима које води са "Јагодинском пиваром". Преко базних станица мобилних телефона је откривено да Синановић обавио један разговор са директором "Јагодинских пивара" Јованом Стојићем 18 минута по поноћи и неколико сати пре убиства новинара 11. јуна 2001.

Провера тројице Београђана

Полиција је, према извештају Управе криминалистичке полиције, проверавала и три особе из Београда : Небојшу Лазића, Дејана Михајловића и Божидара Марковића. У извештају се констатује да је против њих тројце била поднета кривична пријава због покушаја принудног враћања Јована Стојановића на место директора "Јагодинске Пиваре", о коме је Милан Пантић написао више критичких текстова.

Вук. З. Цвијић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси