Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фејт превршио меру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2011.

Извор: Правда

Фејт превршио меру

УНС и НУНС осудили претње цивилног представника новинару Правде




Београд - Претње међународног цивилног представника Питера Фејта новинару „Правде" представљају недопустив притисак на медије, сматрају представници новинарских удружења.

Подсетимо, поводом писања „Правде" о тајном плану међународног цивилног представника о укидању надгледане независности и успостављању власти косовских институција и на Северу КиМ, Фејт је, пошто је одбио интервју, новинару нашег листа, који је ипак писао о тој теми, после објављивања текста поручио да не сме о томе да пише без његовог знања.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, сматра да су претње попут Фејтове поруке нашем новинару незамисливе у било којој демократској земљи.

- Ако је Питер Фејт у писму којим је одбијен захтев дописника „Правде" за интервју мислио да је требало да буде контактиран поводом конкретног текста, онда је био у праву. Уколико је, пак, сматрао да се за сваки текст треба обратити канцеларији коју води, онда је то неприхватљиво и представља притисак на штампане медије. Фејт у том случају покушава да спроводи праксу коју не би могао у земљи из које долази - каже Обрадовић.

Председник Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже да су такве претње за сваку осуду:

- Претње новинарима које стижу из врха домаће власти или неке међународне организације апсолутно осуђујемо - рекла је Смајловић.

Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за Косово и Метохију, сматра овакав потез недопустивим:

- Манире Питера Фејта не желим да коментаришем. Јасно је само да је одласком са функције високог представника Европске уније за КиМ доста изгубио на политичкој тежини каже Ивановић.

Веља Илић, председник Нове Србије, каже да је Фејтова претња још један покушај да се сакрије тежак положај косовских Срба.

- Јасно је да на КиМ постоји строга контрола медија, како би се што мање писало о тешком положају Срба. Наше власти ћуте и прихватају независност Косова само зарад добијања кандидатуре за чланство у Европској унији, јер им је она главни адут за предстојеће изборе каже Илић.

Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједнице општина Косова и Метохије, сматра да новинар има право да користи изворе, а да нико, па ни Фејт, не може да нареди новинару како ће да пише текст.

Антрфиле: Бабић: Крива је наша власт

- Слобода штампе је један од темељних принципа модерно уређених држава. У том смислу, порука Питера Фејта није на месту. Ипак, кривица није на међународној заједници, него на нашој Влади. Позадина догађаја је неуважавање председника Србије и министра спољних послова у светској политици. Не можете очекивати да вас неко озбиљно схвати, ако једно причате у Вашингтону, друго у Бриселу, треће у Москви. а на терену радите нешто четврто сматра Зоран Бабић, посланик СНС-а.

Коха диторе: Надгледана независност до 2012.

Реализација великог дела пакета посредника за статус Косова Мартија Ахтисарија утицала је на драстично смањење броја запослених у Међународној цивилној канцеларији (МЦК), чије се затварање очекује у фебруару идуће, 2012. године, пише „Коха диторе". Приштински дневник наводи да на састанку планираном за јул Међународна управљачка група за Косово, којој одговара МЦК, треба да процени да ли је Косову и даље потребно међународно надгледање независности. Најављује се да ће МЦК престати да ради на четворогодишњицу проглашења независности Косова.

Екипа Правде

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси