Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У локалним медијима не желе приватизацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2011.

Извор: Блиц

У локалним медијима не желе приватизацију

Градски медији траже да постану јавни сервиси јер су досадашње приватизације одвеле у пропаст велики број телевизија, новина и радио-станица

Крагујевац Локални медији побунили су се против обавезне приватизације, како је то држава предвидела нацртом стратегије развоја система јавног информисања у Србији до 2016. године.

У градским радио и телевизијским станицама које се финансирају из општинских буџета кажу да ће их приватизација одвести у пропаст, као што је то био случај у највећем броју медија који су до сада приватизовани.

Како каже Славиша Поповић, директор ТВ Ниш, “нацрт је велики корак уназад јер би се његовим усвајањем погазила воља грађана”.

- Незадовољни смо јер је 35.000 грађана Ниша потписало захтев да се нишка телевизија трансформише у јавни сервис, и то је Скупштини Србије достављено још 2007. године. И Скупштина града је донела исти закључак једногласно. Ми управо заговарамо општи интерес. У радној групи која је израдила овај нацрт није било представника друге стране, и то из Крагујевца, Ниша, Панчева, Новог Пазара, Крушевца, Врања и других. Нама се у унутрашњости зато чини да се јужно од Београда ништа не види. Ово није добро решење и чини нам се да смо на путу да уништимо све што имамо да бисмо после то исто градили - рекао је Поповић.

Јованка Маровић, директорка РТВ Крагујевац, поручила је да је досадашња приватизација локалних медија у већини случајева довела до њиховог уништења и до гашења.

- Не постоји ниједан пример приватизације електронског медија у Србији која је успела. Ми се залажемо за то да постоји национални јавни сервис, али да се задрже и регионални. У земљама Европске уније постоје модели на које Србија може да се угледа и ту не треба измишљати ништа ново, већ је потребно само да применимо оно што су успешно урадили други.Чешка је у ЕУ ушла са 85 одсто неприватизованих јавних медијских кућа. Зна се које се телевизије у Србији гледају, које су под политичким утицајима, а које не. Правила ЕУ дозвољавају да се регионалне телевизије финансирају из јавних прихода, али могу да стичу новац и на друге начине - каже Маровићева.

Директор РТВ Нови Пазар Денис Маврић је рекао да се из буџета годишње добија 500.000 евра.

Годишње се заради пет милиона динара, а рад телевизије месечно кошта 3,5 милиона динара. Зато је питање ко је тај ко ће да финансира ову телевизију, док у Санџаку једна интересна група има једну регионалну, једну локалну телевизију, два штампана медија и један радио. Ако неко дође у нашу средину, биће му јасно у чијим ће рукама бити сви медији ако се овако настави, што није добро - каже он.

Антрфиле: Поништена половина приватизација

Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије, тврди да је затражила да се објави анализа у досад приватизованим медијима, јер је “од 50 приватизација поништена половина зато што новинари нису добијали плате, нису им уплаћивани доприноси, радили су без хонорара и колективних уговора”. То, према њеним речима, није будућност новинарства у Србији. Као пример је навела крагујевачку “Светлост”, где 14 месеци нема плата, а новине и даље излазе без јасне реакције удружења новинара.

Небојша Радишић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси