Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари траже да се нађе убица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2011.

Извор: Вечерње новости

Новинари траже да се нађе убица

Деценија од убиства Милана Пантића, дописника „Новости“




Новинари окупљени на обележавању десете годишњице убиства дописника „Вечерњих новости“ Милана Пантића и на откривању спомен-бисте са његовим ликом, затражили су јуче да се пронађу извршиоци и налогодавци убистава новинара у Србији.

Спомен-бисту Милану Пантићу на истоименом тргу, који је отворен прошле године у јагодинском насељу Табане, испред зграде у којој је живео, открили су помоћник главног уредника „Вечерњих новости“ Милош Антић, председница УНС-а Љиљана Смајловић и заменик градоначелника Јагодине Петар Петровић.

- Неке моћне и мрачне силе спречавају истрагу да дође до истине о мучком убиству Милана Пантића. Као и у случајевима наших колега Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије. Зато данас, са овог места, захтевамо од надлежних у држави да покрену све механизме и открију убице новинара. Држава, показало се, може све кад хоће. Очекујемо, зато, да расветли и убиства наших колега - рекао је Антић.

Преседница УНС-а Љиљана Смајловић такође је затражила од државе да расветли убиства новинара:

- Сваке године у јуну српско новинарство се суочава са тренутком истине о себи. А истина је да не можемо да присилимо државну власт да реши убиство Милана Пантића, пронађе убице и налогодавце тог злочина. На наше апеле и протесте све власти у протеклих десет године остале су равнодушне. Почели смо да се питамо да ли би можда имало ефекта када бисмо тражили од Брисела да кандидатуру за придруживање Србије услови проналажењем убица новинара - рекла је председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Заменик градоначелника Јагодине Петар Петровић поручио је колегама Милана Пантића да је борба за правду и истину вечна и да они који се боре никада не умиру:

- Милан Пантић је на данашњи дан пре десет година мучки убијен од човека који није желео да прихвати истину и није желео да прихвати оно зашта се храбри новинар борио и зашта је дао живот. Град Јагодина и грађани Јагодине памте Милана Пантића као човека који је имао бритко перо, али истиниту и праведну реч. Оставио је неизбрисив траг, не само у матичном недељнику „Нови пут“, већ и у „Вечерњим новостима“.

Пре откривања споменика, чије су подизање финансирали „Вечерње новости“, Скупштина града Јагодине и УНС, колеге из Београда, Јагодине и Поморавског округа, са породицом Пантића, посетили су његов гроб, упалили свеће и положили цвеће.

Антрфиле : Награда Александри Делић

ОвогодиШња добитница Награде за новинарску храброст „Милан Пантић“, дописник „Вечерњих новости“ из Шапца Александра Делић, захвалила се жирију на награди.

- Ова награда је велика част за мене, баш зато што носи име убијеног храброг колеге Милана Пантића. Надам се да ће врло брзо његове убице бити ухваћене и да ће одговарати пред судом - истакла је Александра Делић.

У образложењу жирија стоји да је Награда за новинарску храброст додељена Александри Делић због серије текстова о криминалним групама и злоупотребама из Шапца и Лознице.

Јавност је уздрмала када је писала о неразјашњеном самоубиству власника мењачнице „Кнежевић“, а серијом текстова је разоткрила махинације попа Богдана Симанића, који јој је потом претио смрћу.

Буру је подигла када је открила да десетак лозничких лекара оперише иако су заражени хепатитисом Б.

Г. Ј.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси