Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лауреати за пример свим колегама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2011.

Извор: Данас

Лауреати за пример свим колегама

Додељене традиционалне новинарске награде Данаса: Драгољубу Петровићу „Сташа Маринковић“ и Мирјани Н. Стевановић „Никола Бурзан“

Београд - Драгољуб Петровић, колумниста и уредник рубрике Теразије у Данасу, добитник је овогодишње награде „Станислав Сташа Маринковић“ која се додељује за новинарску храброст и посебне домете у истраживачком и аналитичком новинарству. Новинарка економске рубрике Мирјана Н. Стевановић добитница је награде „Никола Бурзан“, коју наш лист интерно додељује појединцима који су се својим радом и залагањем истакли у протеклих годину дана.

Традиционална признања добитницима уручена су јуче, на малој свечаности поводом двоструког јубилеја - 14. рођендана нашег листа и изласка 5000. броја. Награду „Станислав Сташа Маринковић“, једно од најзначајнијих новинарских признања у Србији, Драгољубу Дражи Петровићу уручио је главни и одговорни уредник Данаса Зоран Пановић.

- У конкуренцији неколико добрих новинара, Драгољуб Петровић се издвојио. Један је од најбољих српских колумниста, човек који пише одличне репортаже, интервјуе... Подједнако добро се сналази у свим новинарским жанровима. Петровића већина колега обожава, а они који га не воле, то је из чисте зависти. Сигуран сам да га од политичара апсолутно нико не воли, што је додатни квалитет за ову награду - рекао је Пановић.

У ишчекивању говора, Петровић је у свом маниру рекао само кратко - „Хвала“. И накнадно, после смеха и аплауза још пар пута - хвала. На наше инсистирање касније је додао да се осећа почаствованим што се нашао у друштву новинарских имена који су ову награду добијали претходних година, подсећајући да је ово други пут како је добио признање „Станислав Сташа Маринковић“.

Петровић је, наиме, са колегиницом Тањом Јакоби био судобитник награде 1997. године.

Награда „Никола Бурзан“, која се додељује за изузетне резултате у претходној години у нашем листу, припала је новинарки економске рубрике Мирјани Н. Стевановић, а признање је образложио уредник политичке рубрике и председник комисије за овогодишњу доделу Никола Томић.

- Једногласном одлуком трочлане комисије, Мирјана је изабрана за ову награду као новинарка која може, мора и треба да буде пример новинарима Данаса, и шире. Мира има све квалитете који су неопходни за доброг новинара - нагласио је Томић.

Захваљујући на награди, Мирјана Н. Стевановић је истакла да јој она пуно значи.

- Драго ми је, не само због образложења жирија већ и због начина и искрености којом су колеге честитале на награди - нагласила је Стевановићева, додајући да је и она, попут Петровића, „више писмени него усмени новинар“.

Већина колега у Данасу сложна је у оцени да се од двоје награђених новинара може пуно научити. Не начином на који то уредници обично раде, већ ненаметљиво, личним примером, добронамерним саветима и одличним текстовима.

Редакција Данаса јуче је била мала да би примила све пријатеље и поштоваоце нашег листа, који су дошли да увеличају двоструки јубилеј - 14. рођендан и излазак 5000. броја. У име Данаса, присутне је поздравио члан Управног одбора Дан Графа Радомир Личина, подсећајући на почетке излажења нашег листа.

- Новинари који су пре 14 година покренули Данас знали су шта је за њих била истина 1997. и осетили су се позваним да јој служе, најбоље што су могли, током свих тешких година под Милошевићем и не много лакших под онима који су га наследили. Истрајали су у тој намери, не знајући и не калкулишући шта ће донети сутра, упркос прогонима, претњама, оптужбама да су домаћи издајници и страни плаћеници, забранама, избацивању из просторија, затварању новинара, драконским новчаним казнама и бесмисленим судским одлукама - рекао је Личина додајући да је Данас опстао као једини национални дневник који не контролише ниједна политичка или интересна група.

Антрфиле : Жвака из барке

Драгољуб Дража Петровић је награду „Станислав Сташа Маринковић“ добио једногласном одлуком петочланог жирија у саставу Зоран Пановић, главни и одговорни уредник Данаса, Драгана Маринковић, супруга Станислава Маринковића, политиколог Србобран Бранковић, новинари и уредници Раде Радовановић и Ружа Ћирковић.

У конкуренцији за награду били су и новинари Љубица Гојгић, Златко Паковић, Драгољуб Жарковић, Дијана Суботички, Предраг Благојевић. Према образложењу жирија, он се издваја изузетношћу његовог стваралаштва, које је исказано како у аналитичко-сатиричним колумнама „Жвака у пепељари“ и „Нојева барка“ тако и у бројним репортажама из најразличитијих области.

Драгољуб Петровић рођен је 1970. у Београду. Новинарством је почео да се бави 1994. године у Борби, касније радио као новинар и уредник у Нашој Борби и Гласу јавности. Био је стални сарадник ТВ продукције „Видео недељник“, колумниста Курира, а објављивао је у многим српским штампаним медијима.

Анализа у крви

Новинарка економске рубрике Данаса, Мирјана Н. Стевановић добитница је интерне награде нашег листа једногласном одлуком трочланог жирија у саставу Лудњик Њинцент Гадомски, Гордан Бркић и Никола Томић. У избору су биле и новинарке Лидија Валтнер, Љиљана Буквић и Александра Ћук.

Мирјана Н. Стевановић, по мишљењу Комисије, највишим степеном поштовања свих принципа новинарске професије, као и свакодневним односом према послу, где дуги низ година исказује максимум одговорности, треба и мора да буде пример и узор свим новинарима Данаса. Мирина важност за економску рубрику и цео лист посебно је дошла до изражаја 2010-2011. године.

Мирјана Н. Стевановић рођена је у Београду. Основну школу и гимназију завршила је у Бору, Факултет политичких наука у Београду, а новинарску каријеру започела је у Јагодини. У Економску рубрику редакције Данаса дошла је пре шест година као новинар са више од 25 година радног стажа. Секторски, и веома аналитички прати теме из области приватизације и реални сектор привреде.

Катарина Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси