Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво игнорише документацију Савета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2011.

Извор: Данас

Тужилаштво игнорише документацију Савета

Спрега извршне власти са центрима финансијске моћи у приватизацији Новости




Београд - Били смо затечени количином незаконитости у процесу приватизације Новости, примерима драстичног кршења прописа од стране државних институција и њиховој улози у прикривању пропуста. Закључили смо да је реч о организованом криминалу, чија основа је спрега извршне власти са финансијским центрима моћи или тајкунима.

Пре две недеље Влади Србије доставили смо извештај са комплетном документацијом у том предмету, али судећи по досадашњој пракси, не очекујемо да ће власт брзо реаговати - рекла је јуче Верица Бараћ, председница Савета за борбу против корупције на конференцији за новинаре.

Она је додала да су на том предмету радили више од две године, али да су имали проблема око прикупљања валидне документације, чак и да до неких папира Комисије за хартије од вредности нису могли да дођу ни после налога Повереника за информације.

- Приватизација Новости започела је по закону из 1991. године, чак је у јулу 1999. Дирекција за процену имовине верификовала вредност капитала и власничку структуру у којој је 70 одсто приватна а 30 одсто државна својина. Међутим, почетком 2000. Виши привредни суд поништио је то решење као и све јавне позиве за упис акција, тако да је доношење Закона о приватизацији 2001. године, компанија Новости дочекала као друштвено предузеће у коме поступак приватизације није ни започет. То значи да је за улазак у ту процедуру била надлежна искључиво Агенција за приватизацију, али се она касније није укључивала ни у једној фази - објаснила је Бараћева.

Новости су у међувремену поново донеле одлуку да приватни капитал чини 70 одсто а државни 30, чак је и Привредни суд то регистровао иако није постојала сагласност државе као сувласника, нити је то урађено применом одредби Закона о приватизацији, што је својеврстан преседан чак и у домаћем правосуђу, тврде у савету.

Они подсећају да је 2005. године ВАЦ хтео да преузме већински пакет акција Новости, али да је Влада то одбила констатујући да власничка структура није утврђена. Влада је чак донела и закључак, почетком 2006. да се изврши ревизија процене и власничке структуре Новости, али тадашње министарство привреде, на чијем је челу био Предраг Бубало, није предузело ни један корак да то реализује.

Министарство, као ни Влада, нису реаговали ни када су Новости изнеле акције на Берзу, ни када су у проспекту навели да имају право коришћења 6.000 квадрата пословног простора иако је једини власник те зграде била држава.

- Ни Комисија за хартије од вредности није реаговала на јавно изречену тврдњу Милана Бека да су већински пакет акција купиле две повезане фирме у његовом власништву, тако да он поседује 62,43 одсто акција, иако је законом ограничени максимум 25 одсто. То је још један доказ да су институције под контролом извршне власти, а то се односи и на Тужилаштво, коме смо такође подносили извештаје о случајевима корупције. Иако ми поседујемо комплетну документацију, она за тужиоца није интересантна, па се ти предмети по неколико година налазе у фази истраге или преткривичног поступка - тврди Бараћева.

М. Н. Стевановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси