Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио-телевизија Војводине раскида с Милијаном Балетић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 05. 2011.

Извор: Грађански лист

Радио-телевизија Војводине раскида с Милијаном Балетић

Ово није иницијатива да Милијана Балетић добије отказ, већ да се, како објашњава Николин, против ње поведе дисциплински поступак

Нови Сад – Милијана Балетић, новинарка Телевизије Војводине коју НУНС и Независно удружење новинара Војводине оптужује да је у ратним деведесетим годинама писала у функцији ратне пропаганде, биће отпуштена, по свему судећи, с телевизије због непрофесионалности.

Главни и одговорни уредник Телевизије Војводине Љубиша Николин за портал „С медиа” наводи да је покренуо иницијативу за раскид уговора с Балетићевом.

– Од када ју је суд вратио на посао, понаша се крајње самовољно, непрофесионално, преко граница пристојности, а не ограничења која јој даје њен уговор о раду. Зато сам покренуо поступак за раскид њеног радног уговора. Прецизније, то није иницијатива да она добије отказ, већ да се против ње води дисциплински поступак. То нема везе с овим што је НУНС покренуо, и то је истина о њеном статусу у РТВ – тврди Николин.

Одговорност за ћутање

Милијана Балетић изгубила је посао 2000. године, а одлуком суда враћена је 2009. Она за „Национални грађански” каже да свој посао и сада, као и увек, обавља професионално, али је поставила питање како је могуће да се води толика хајка против оних људи који су износили истину о ратним збивањима на просторима бивше Југославије.

– Откуд им право да то раде? Поставља се питање како је то могуће да се води толика хајка и фронтално из свих могућих ресурса којима располажу против оних људи који су износили истину о збивањима на просторима бивше Југославије, а да притом нико не прогони нити поставља питање шта је с онима који су били дебело плаћени због тога што су прикривали истину о ратним злочинима. Поставља се питање да ли ће неко одговарати за то што је ћутао о злочину и на тај начин био саучесник, а то је тешки злочин, то је ратни злочин који се сматра једним од најтежих кривичних дела – пита Балетићева.

Хајка одраније

Каже да хајка на њу није новијег датума.

– Још после 5. октобра злостављање и политички прогон добијају невиђене облике. Отказ с посла, отимање стана, физички напади, судски поступци за клевете... Кад год сам покушала да било коју чињеницу изнесем у своју одбрану, била сам тужена за клевету и губила спорове – наводи Милијана Балетић.

Она додаје и да преко медија и јавних сервиса и државе у окружењу и државе са Запада покушавају наметнути српском народу осећај кривице и од жртве направити џелата, што је ситуација која осликава једно стање у коме сада живимо.

Антрфиле : Смајловић: Нема доказа о ратном злочину!

Председнца УНС-а Љиљана Смајловић се слаже да начин на који се Милијана Балетић бавила новинарством улази у оквире ратне пропаганде, али за портал „С медиа” напомиње да то није доказ да је она починила ратни злочин или геноцид. Председницу УНСа највише је шокирало то што је НУНС поднео пријаву за организовање и подстицање геноцида, а Тужилаштво до сада ниједном није рекло на ког новинара конкретно сумњају да је одговоран за неки конкретан ратни злочин, а камоли за геноцид.

– Колико знам, њу је суд вратио на посао и не разумем на основу чега се може очекивати законска подршка томе да неко долази на посао, прима плату, а да не сме да ради – каже Смајловићева.

Ержебет Марјанов

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси