Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опасно бављење истраживачким новинарством у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2011.

Извор: Данас

Опасно бављење истраживачким новинарством у региону

Приштина - У последњих десет година у свету је убијен 141 новинар, иза чијих убистава је била мафија и организовани криминал, рекао је јуче Душко Завишић, заменик директора Одељења за безбедности и јавну сигурност у ОЕБС-у, другог дана семинара „Улога медија у борби против организованог криминала“.

Према његовим речима, дубље „копање“ и истраживање новинара може бити опасан посао не само у Србији и на Косову, већ и у целом региону.

Главни тужилац на КиМ Исмет Кабаши нагласио је да је 2009. подигнуто 220 оптужница, док је прошле године било 68 оптужница више. Он је најавио да ће ове године бити формирана радна група при Специјалном тужилаштву која ће се бавити борбом против организованог криминала.

Кабаши је додао да при Специјалном тужилаштву већ постоји слична радна група у чијој је надлежности борба против корупције.

Риза Шилова, саветник генералног директора Косовске полиције, рекао је да је претходних месеци косовска полиција запленила 70 килограма хероина, и најавио оснивање управе при косовској полицији у чијој ће надлежности бити сарадња са осталим институцијама, регионом, као и са међународним организацијама попут Интерпола и Европола.

Хасан Претен, директор Агенције за антикорупцију на КиМ, истакао је да је 75 одсто случајева које је та агенција проследила тужилаштву на КиМ реализовано кроз покретања истраге или подизањем оптужнице. Као проблем је навео да често ти случајеви нису добили судски епилог, односно судски процеси нису још започети. Семинар је организовао ОЕБС из Београда и Приштине.

И. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси