Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нападнута екипа Курира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2011.

Извор: Курир

Нападнута екипа Курира

З. П. (52) насилнички се понео према новинарки Курира док је на Лединама истраживала причу о наводно усвојеном детету фолк певачице Ане Николић



У трагању за истином новинари су често нападани и вређани, неким насилницима, нажалост, ни трудноћа новинарке не значи ништа! Новинарка Курира Ивона Палада, која је у петом месецу трудноће, и фоторепортер Дамир Дервишагић физички су нападнути јуче око 19 сати док су били на задатку у Србобранској улици у београдском насељу Ледине.

Захваљујући изузетно брзој интервенцији полицијских патрола спречен је наставак напада, а новинарка Курира је из предострожности пребачена у дежурну здравствену установу на преглед.

Екипа Курира је, трагом информације о лажном усвајању бебе певачице Ане Николић (види текст на страни 12 и 13), отишла да утврди чињенице у вези са овим случајем, кад ју је вербално и физички напао З. П. (52), власник куће у којој живе родитељи детета.

- Отишли смо на адресу коју ми је дао извор, иначе близак пријатељ и комшија породице у чијој се кући дете налази. На капији смо потражили звонце или интерфон, а како га није било, отишли смо до врата и позвонили. Отворила нам је М. П., жена која ту живи.

Поред ње је био малишан који много подсећа на дете са слике - објашњава Палада, новинарка рубрике Старс, и додаје да је жена након њиховог представљања одвела малишана у собу а потом се вратила да настави разговор.

- Објаснили смо јој какве информације имамо и да смо дошли да их проверимо. Међутим, она није хтела да потврди нашу причу. Поздравили смо се са женом и одговоре потражили у комшилуку. Тамо су нам рекли да дете заиста живи ту и да не виде разлог зашто нас је М. П. слагала - наводи новинарка и додаје да је до напада З. П. дошло на улици кад је наша екипа кренула у редакцију.

- Пришао ми је З. П. и почео да виче на мене. Викао је:

„Тужићу вас, пребићу вас!“

Рекла сам му да сам у петом месецу трудноће, да ми стрес није потребан и да само радим свој посао. Објаснила сам му да сам спремна да му дам своје податке. Потом сам почела да вадим личну карту а он је покушао да ми је истргне из руку, замахнуо је руком да ме удари, што је спречио колега фоторепортер Дамир Дервишагић испречивши се између њега и мене.

Антрфиле: Могла да изгуби бебу!

Пре него смо кренули назад у редакцију, колегиница Палада објашњавала је полицајцу ситуацију у којој се нашла и под стресом почела да плаче.

- Није имао разлога да ме нападне, само сам радила свој посао. Хтела сам да му покажем своју легитимацију, али он ми је у том тренутку отргао папир из руке. Много сам се уплашила, могла сам да изгубим дете, и то само зато што сам поштено радила свој посао - објашњавала је Палада кроз сузе.

УНС: Тражимо максималну казну

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је напад на наше колеге.

- Нажалост, ово је још један у низу напада на новинаре док обављају свој посао. Догађа се оно на шта ми већ дуго указујемо да ће се дешавати после срамно благих казни за нападаче на новинаре.

Очекујемо да држава коначно, бар овог нападача на трудну новинарку Курира, казни максималном затворском казном од осам година робије.

Ако српске судије не знају којим члановима Кривичног законика је то прописано, Удружење новинара Србије ће их радо упутити - каже у изјави за Курир Петар Јеремић, председник Извршног одбора УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси