Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари: Заробљени медији, ниске плате...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2011.

Извор: Дневник

Новинари: Заробљени медији, ниске плате...

Стање у медијима у Србији задовољавајућим сматра само осам одсто новинара, уредника и власника медија, а свега проценат испитаних сматра да су медији у Србији слободни.



То је резултат истраживачког пројекта „Новинарство и новинари у Србији” које су Биро за друштвена истраживања и Истраживачки онлајн сервис „Твојстав” спровели међу 262 испитаника. Од тога су 42,37 одсто новинари, 21,76 одсто уредници сектора, 17,94 одсто главни и одговорни уредници и 3,82 одсто власници.

Упитани да оцене стање у медијима у Србији, 70 одсто анкетираних сматра да је оно незадовољавајуће.

Анкетирани су указали да највећи утицај на уређивачку политику медија у Србији имају владајуће странке (29,20 одсто) и закупци рекламног простора (23,90 одсто). Међу начинима „заробљавања медија”, по мишљењу учесника истраживања, доминирају ускраћивање рекламног простора, ускраћивање информација на које медији имају право, утицај на кадровску политику медија и плаћање новинара или уредника да пишу „наручене текстове”.

Као главне проблеме у професији, навели су образовање, неадекватно професионално и синдикално организовање, депрофесионализацију, лоше услове рада, ниске плате, одсуство заштите у случају напада и међусобну несолидарност, аутоцензуру, корупцију и мањак интегритета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси