Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2011.

Извор: Политика

Подлац

Поводом текста „Портрет психопате” (,,Политика”, 22. априла)



Момчило Б. Ђорђевић представља творца Викиликса Џулијана Асанжа као „аустралијског психопату” и „подлаца”. Сам Ђорђевић представљен је у ,,Политици” као „професор универзитета”, без ближег објашњења научне дисциплине којом се бави, што читаоца може навести на погрешан закључак да су његове измишљотине и клевете на рачун Асанжа експертско мишљење човека од струке.

„Портрет психопате” позива се на дефиницију психопатске личности из уџбеника америчког психијатра Роберта Хера, коју ће читалац на Интернету са лакоћом пронаћи помоћу Гугл претраживача (заједно са напоменом да се Светска здравствена организација у понечему са њим не слаже).

Формулације које су Ђорђевићу у истом чланку послужиле за тезу о Оскару Шиндлеру као психопатској личности („неуспели бизнисмен у легитимним пословима, али је у моралном хаосу ратног времена био успешан...”) такође се од речи до речи могу пронаћи на Интернету, само што им је прави аутор Дејвид Т. Ликен „откривач” психопатских особина и код Винстона Черчила, Линдона Џонсона и Ричарда Бартона.

Преписивање са Интернета без навођења извора и није тако страшно, али Ђорђевић иде много даље.

Поставља психијатријску дијагнозу особи коју није ни видео, ни срео, што би било непрофесионално и неетично чак и да је по занимању психијатар (већ поменути Р. Хер барем помиње интервјуе са пацијентима).

Као непобитне чињенице износи тврдње којих нема ни у оптужбама шведских тужитеља, ни у исказима жртава наводних Асанжових силовања („подваљивао женама са којим је одлазио у кревет, претходно одсецајући врх својих презерватива”).

Окрутан човек би такву особу лако могао подврћи истој шарлатанској психоанализи на даљину каквом се Ђорђевић послужио у ,,Политици” („патолошка лажљивост, лакоћа улажења у ризике, одсуство моралних ограничења, осећање сопствене грандиозности”).

Ђорђевић даље инсинуира да је Асанж „освојио срца новинара” јер се „устремио на САД”, док племенитост Оскара Шиндлера, који је спасао хиљаде Јевреја у холокаусту, приписује Шиндлеровом започињању „личног рата против Трећег рајха”.

Какав год да је Џулијан Асанж, он и његове колеге из Викиликса дали су непроцењив, историјски допринос праву грађана широм света да знају. Задужио је и грађане Србије, који су из депеша Викиликса о сопственој новијој историји сазнали много тога што је власт, пре Викиликса, успешно крила. Задужио је новинарску професију или барем оне њене посленике којима је циљ да знају, и да то што сазнају јавности дају на увид.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић

ПОРТРЕТ ПСИХОПАТЕ, (,,Политика”, објављено 22. априла 2011. год)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси