Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Викиликс: Закон о информисању уздрмао Владу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2011.

Извор: Политика

Викиликс: Закон о информисању уздрмао Владу

Стабилност Владе Србије била је угрожена у лето 2009. године због неслагања у владајућој коалицији о Закону о медијима, али је могућност доласка на власт напредњака спречила њен пад, произлази из депеше послате из америчке амбасаде у Београду, коју објављује сајт Викиликс, а преноси Бета.



У депеши послатој из америчке амбасаде у Београду 4. августа 2009, пише да је Г17 плус запретио изласком из владе уколико не буде усвојен Закон о информисању, док је Социјалистичка партија Србије поручила да неће гласати за закон из „Милошевићеве ере”.

И поред званичних демантија, министри су приватно потврдили америчким дипломатама да је Закон о информисању уздрмао владајућу коалицију. Тадашњи министар рада Расим Љајић рекао је, како се наводи у депеши, да је влада умало пала због тог закона. Лидер социјалиста Ивица Дачић, такође, рекао је да је закон проузроковао нестабилност владе.

У Г17 плус јуче нису желели да коментаришу ове наводе, а министар Љајић, уз опаску да се и не сећа тог разговора, каже да је могуће да је говорио о томе и да то није било ништа „специјално”. Цела јавност се месецима бавила тиме да ли је влада угрожена због тога што нема сагласности око Закона о информисању, истиче Љајић.

„То је чињеница и није ту било разлога за некакву поверљивост. И јавно сам тада давао изјаве да то може да угрози стабилност владе, али није било реално очекивати да би влада пала због једног закона, поготово што овај закон није суштински”, каже Љајић за „Политику”.

У депеши се указује да је стање конфузије, у којем је тада радила влада, једино одговарало СНС-у, али да су влада и ЛДП, која је посредовала у постизању споразума, напорно радиле како би се избегла могућност стварања хаоса.

Иако ситуација можда изгледа као неодржива, нови избори су мало вероватни у блиској будућности, оцењује се у тој депеши из 2009. и напомиње да Србија има „незасит апетит за драмом и толерише хаос” што је „пре правило него изузетак”.

Б. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси