Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Свега 15 одсто света има слободну штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2011.

Извор: Дневник

Свега 15 одсто света има слободну штампу

Вашингтон: Свега 15 одсто човечанства живи у окружењу слободне штампе, истиче се у најновијем извештају Фридом хауса о слободи штампе у свету, који је Србију поставио на 72. место своје листе, чиме је њена позиција поправљена за шест места.



У извештају, који се односи на 2010. годину Србија је оцењена као земља у којој је штампа делимично слободна и поново се нашла испред свих земаља бивше Југославије, осим Словеније.

Србија је поправила своју позицију у односу на 2009. годину, када је била на 78. месту и претекла је Италију и Бугарску.

Међу земљама у региону, најбоље су позициониране Словенија (48. место), Мађарска и Грчка (обе на 65. месту), које се налазе групи држава где је штампа оцењена као слободна.

Иза Србије су Италија, на 75. месту, Бугарска (77. место), Црна Гора (80), Хрватска (85), Румунија (87), затим Босна и Херцеговина и Македонија, које су заједно на 96. месту, док је Албанија на 102, а Турска на 112. месту.

Од претходног извештаја, када је први пут посебно третирано и Косово је напредовало са 108. на 104. место.

Фридом хаус извештаје о слободи штампе у свету објављује од 1980. године, а од 1996. у своје извештаје укључује и податке о становништву.

Од 196 анализираних држава и територија, када се ради о медијима, укупно 68 спада у категорију слободних, 65 у катерогију делимично слободних, а 63 међу неслободне.

Свега 15 одсто становника света живи у земљама прве категорије, 42 одсто у другој, а 43 одсто у трећој.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси