Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Русији је формирана база података о нападима на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2011.

Извор: Глас Русије онлајн

У Русији је формирана база података о нападима на новинаре

У Русији је формирана прва база података у којој су сакупљени сви случаји напада на новинаре последњих година. Према расположивим информацијама, ова професија остаје једна од најопаснијих: од 1993. до 2011. године у Русији је било убијено 200 представника медија.



Слична статистика се води и у иностранству. Укупно по подацима страних органиазција, 2010. године у свету погинуло је 97 новинара. Највише је сарадника медија погинуло у Пакистану, Мексику и Хондурасу.

Информације за руску базу података сакупили су сарaдници Центра за екстремно новинарство, Фонда за заштиту гласности и међународне федерације Заштита права новинара у Русији. По речима представника Савеза новинара Русије Всеволода Богданова, сакупање информације започело је још 1990. године.

- Убрзо после почетка ове делатности формирали смо клуб деце погинулих новинара. Не само да смо регистровали чињенице, већ смо покушали да утврдимо под каквим околностима су се оне десиле, ко је умешан у нападе на новинаре. Сакупљајући информације, направили смо одговарајуће институције, на пример Центар екстремног новинарства, који се појавио 2000. године.

Према подацима, објекти циљаних напада све чешће постају репортери, дописиници и уредници. Често су међу жртвама убица директори нових регионалних ТВ и радиостаница. У зонама специјалних операција и борбених дејстава највише су подложни нападима фотографи и сниматељи.

Последњи случај напада на новинара у Русији који је имао велики одјек у јавности десио се у Москви на Котељническом кеју. Непознати криминалац је напао аналитичара листа Медведе Сергеја Топоља и ударио га тешким предметом по глави. Новинар је изгубио свест и био је пребачен у болницу.

Информације о нападима на раднике медија у читавом свету сакупља Међународна федерација новинара, Међународни институт за безбедност информација, Комитет заштите новинара. У Русији Фонд заштите гласности и Центар екстремног новинарства врше редовни мониторинг разних форми заплашивања и приморавања које се користе против медија.

Питање заштите новинара у Русији недавно је било подигнуто на ниво владе. У јануару 2011. године министар за везе и масовне комуникације Игор Шчеголев је изјавио да сматра принципијалним питање осигурања за новинаре: министарство на чијем је он челу већ ради на том питању.

14.04.2011.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси