Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хомен: непримењива радио - претплата за возила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 04. 2011.

Извор: Данас

Хомен: непримењива радио - претплата за возила

Део Закона о радиодифузији који предвиђа наплату претплате за пријемнике у моторним возилима је лош и његова примена би представљала додатно оптерећење за грађане, истиче за Данас Слободан Хомен, координатор за медије Владе Србије.

Према његовим речима, Министарство културе, информисања и информационог друштва требало би да сагледа могућности да измени закон у том делу.

- Уколико би се тај део закона примењивао у пракси, постојала би могућност да власници возила из револта изваде радио пријемнике из аутомобила приликом регистрације. На тај начин, таква одредба би била неодржива и непримењива у пракси - објашњава Хомен.

Подсетимо, обавеза плаћања претплате за пријемнике у моторним возилима, која је предвиђена Законом о радиодифузији из 2002, никада није почела да се примењује у Србији, а процене су да је због тога Радио-телевизија Србије (РТС) у губитку за око пет милиона евра годишње.

Законом се, наиме, предвиђа да се „претплата за пријемник у моторном возилу плаћа годишње, посебном уплатницом, приликом регистрације моторног возила“, а износ претплате је 1.000 динара. Професор Факултета политичких наука и председник Радне групе за измену Закона о радиодифузији Раде Вељановски каже за Данас да је све што се данас плаћа оптерећење грађана, као што су и разни порези, а да претплата за пријемнике у возилима није нешто што је измишљено у Србији.

- У свим земљама у којима постоји претплата за јавни сервис, а реч је о већини европских земаља, наплаћује се и претплата за пријемнике у возилима. Чињеница је, међутим, да откако је овај закон усвојен, није било ни покушаја да се почне са применом ове одредбе. Уколико Влада сматра да је нешто непримењиво онда треба да реагује пре усвајања закона - објашњава Вељановски.

Према његовим речима, изменама Закона о радиодифузији, на којима се тренутно ради, биће прецизније одређена одредба плаћања претплате за пријемнике у моторним возилима.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси