Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смрт Даде Вујасиновић још нерасветљена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2011.

Извор: Политика

Смрт Даде Вујасиновић још нерасветљена

Случај новинарке Даде Вујасиновић, која је 9. априла 1994. године пронађена мртва у свом стану у Новом Београду, као да се ни после 17 година није померио са почетка.



На годишњицу њене смрти, Независно удружење новинара Србије (НУНС), које верује да је реч о убиству, поново је позвало полицију, тужилаштво и правосуђе да расветле и процесуирају случај.

- Време је да правда буде задовољена, а кривци, инспиратори и убице изведени пред суд и кажњени за злочин почињен над једним животом, једном професијом и слободом, наводи се у саопштењу НУНС-а.

Подсетимо, почетком 2009. године, тадашњи окружни јавни тужилац у Београду затражио је од МУП-а да предузме неопходне радње како би се утврдило да ли је новинарка Радислава Дада Вујасиновић убијена и ко је извршилац овог кривичног дела.

Овакав захтев тужилаштво је поднело с обзиром на то да из налаза и мишљења вештака балистичара Владе Костића, од 30. маја 2008. године, произилази да је смрт Вујасиновићеве „највероватније узрокована деловањем друге особе”. У свом налазу Костић је, између осталог, навео и да су „у телу покојне Радиславе Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што указује да су у њу испаљена два сачмена снопа која су формирала веома тешку рану”.

У документу се наводи и да је због ране „лева рука највероватније тренутно била избачена из функције услед чега је покојна била онеспособљена за даље руковање предметним оружјем”.

Када је поново отворило истрагу, тужилаштво је, самоубиство оквалификовало као убиство, каже за „Политику” Загорка Доловац, републички јавни тужилац.

– По хитном поступку смо саслушали све старе и нове сведоке, а тренутно се списи предмета налазе на разматрању пред члановима судско– медицинске комисије из Новог Сада и у најскорије време очекујем њихов писани налаз који ће бити круцијалан за даљи ток поступка – рекла је Доловац.

Према њеним речима, све радње које су предузете требало би да помогну у откривању околности убиства новинарке Радиславе Даде Вујасиновић.

Тужитељка Доловац и поред тога што, како каже, у овој фази поступка не може да говори о детаљима, оцењује да је индикативно да сведоке у полицији нико није питао о чему је Дада писала уочи убиства и да ли су јој у вези са тим упућиване неке претње, као и са ким се у то време сусретала, већ су они саслушавани само на околности да ли је она посећивала психијатра.

М. Дерикоњић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси