Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Упркос обећањима и даље без медијске стратегије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2011.

Извор: Политика

Упркос обећањима и даље без медијске стратегије

Новинарска удружења и асоцијације упутили су јуче отворено писмо председнику Србије Борису Тадићу у којем су изразили незадовољство јер Медијска стратегија још није усвојена.



Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Локал прес исто писмо послаће и Европској комисији, Европској унији, ОЕБС-у и европској и међународној федерацији новинара.

Љиљана Смајловић, председница УНС-а, јуче је у београдском Медија центру објаснила да је разлог обраћања Тадићу утисак да „постоји одсуство политичке воље да се почне са уређивањем медијске сцене и да то није проблем једног министарства”.

Непостојање Медијске стратегије, према речима Вукашина Обрадовића, председника НУНС-а, посебно угрожава рад и опстанак локалних медија.

- Локалне медијске куће полако одумиру јер имају нелојалну конкуренцију у медијима које финансирају локалне самоуправе. Зато се нарочито залажемо да се усвоје препоруке којима се дефинише колика је сума коју општине и градови издвајају за њихово функционисање. Тај новац би се додељивао на јавним конкурсима под јасним условима за све заинтересоване медије – рекао је Обрадовић.

Саша Мирковић, председник АНЕМ-а, објаснио је да удружења већ два месеца не добијају повратне информације из надлежног министарства о стратегији и изразио страх да ће та прича бити „сатерана у ћошак” због предстојећих избора.

Председник Извршног одбора Локал преса Дејан Миладиновић казао је да су они свесни да усвајање Медијске стратегије неће бити кључ решења свих проблеме, али да ће „поставити правила игре, према којима ће медији, нарочито локални, знати у каквој су ситуацији”.

Иако је Војводина, поред западног дела Србије, означена као место где је нешто повољнији положај медија, Динко Грухоњић, председник НДНВ-а, истакао је да је слика у покрајини „суморна” и да прети гашење медија који имају вишедеценијску традицију.

- Такав је случај са новосадским листом „Дневник”, који је колатерална штета положаја медијске групације ВАЦ на српском тржишту – набројао је Грухоњић проблеме који владају медијском сценом Војводине.

- Поједине новине, како је јуче речено, страдају због погрешне примене права. Такав је случај листа „Данас“, где је пресудом његовом издавачу „Дан-Графу” наложено да плати 942.000 динара одштете пожаревачким полицајцима. Већи део овог износа отпада на „солидарну” исплату казне изречене листовима „Курир” и „Глас јавности”.

В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси