Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ДС на мала врата убацио у РРА заслужног члана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2011.

Извор: Блиц

ДС на мала врата убацио у РРА заслужног члана

Партијски кључ важнији за изборе од стручности

Ни страх од скорих избора не може да обузда странке да на руководећа и добро плаћена места постављају по партијским, пријатељским или само њима знаним критеријумима.

Тако је прошле недеље за новог члана Савета радиодифузне агенције изабран правник из Крагујевца, а не доктор наука и професорка која предаје регулативу електронских комуникација, са Београдског универзитета.

Стручни критеријуми нису пресуђивали.Странке имају, по закону, право на три од укупно девет чланова Савета РРА, али и то им је мало, па кад се укаже прилика очигледно воле да прогурају себи ближег.

Прошле недеље, захваљујући договору посланика владајућих странака, у важно регулаторно тело изабран је Горан Петровић, правник, чија су два претходна запослења била у градској управи Крагујевца, пре тога у Апотекарској установи и Здравственом центру у Крагујевцу. Као млад, пише у биографији, бавио се новинарством у „Погледима”, на радију...

Његов противкандидат била је др Наташа Госпић, чланица „Женске владе” и Владиног Савета за родну равноправност, предавач по позиву у међународним организацијама...

О Петровићу се од посланика ДС у Скупштини Србије могло чути штуро објашњење „он је наш”, а о другим критеријумима који су превагнули да буде изабран – ништа.

Гордана Суша, члан Савета РРА, која је и сама својевремено искусила проблеме са политичким нагодбама у Скупштини кад је у питању избор за чланове важних независних тела, признаје да се изненадила што је Скупштина изабрала Петровића.

Готово непознат кандидат


– Мало сам претраживала по Гуглу да сазнам више о кандидатима које је предложила Универзитетска конференција Србије и о Горану Петровићу нисам ништа нашла. Не знам га, али да се не лажемо, избор је ствар партијских нагодби. Логично би било да при избору превлада стручност – каже за „Блиц” Суша, и додаје да би избор жене био и у складу с европским стандардима који налажу да трећина у телима која одлучују буду жене.

Партијски критеријуми су чешће превлађивали кад је требало бирати чланове регулаторних комисија и агенција. Нарочито кад су у питању не само добро плаћен посао него и одрешене руке да контролишу одлуке власти или тајкуна. Скупштина се није либила ни да прекрши своје законе да би онемогућила избор Горана Милетића за повереника за равноправност.

Владајуће странке нису презале ни од бламаже у јавности кад је требало бившег функционера ДБ поставити на чело Комисије за заштиту понуђача. Најугледнији чланови Савета РРА су још на самим почецима рада поднели оставке из протеста због притиска власти на избор чланова.

- Савет је од самих почетака огрезао у нерегуларности, а избор чланова је увек био оптерећен политиком, убацивањем партијских кадрова и кршењем закона. То не чуди јер је Скупштина и на примеру избора поверенице за заштиту равноправности прекршила законе које је сама донела – коментарише за „Блиц” Саша Гајин, доцент на Универзитету Унион.

- Занимљиво је да је већина из скупштинског Одбора за културу и медије очекивала да буде изабрана Наташа Госпић. И то пре свега због своје стручности у области којом се РРА бави, попут управљања телекомуникацијама, знања у информационом друштву и угледа који има у пословном свету. Рецимо, чланица скупштинског одбора Горица Мојовић искрено признаје да не зна зашто је изабран Горан Петровић.

„Очекивала сам да буде изабрана Наташа Госпић, али нисам учествовала у договорима”, каже Мојовићева.

Гаф са гласањем

Они који су били присутни у Скупштини када се гласало кажу за „Блиц” да је председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић прочитала имена кандидата и позвала посланике да гласају. Када је прочитала име Наташе Госпић, чланови владајуће коалиције почели су да притискају тастере, али је гласање изненада прекинуто.

Славица Ђукић Дејановић је констатовала да мора поново да се гласа и упозорила да се „не може два пута гласати за истог кандидата”, као и да се „гласа само за једног кандидата”. Тада је поново прочитала име Наташе Госпић и нико није гласао.

На помен имена Горана Петровића скупштински екран се зазеленео. Добијен је пожељан кандидат.

Посланици владајуће групације ЗЕС кажу да нико није дириговао гласањем, него да је дошло да обичне забуне, какве су се и до сада догађале.

- Посланици су гласали по својој савести, тако да ја не могу да коментаришем мотиве за слободан избор – рекла је јуче за „Блиц” Јелена Триван, нова председница Одбора за културу и медије и додала – за Госпићеву нису гласали сви, напротив, два или три посланика су пре времена гласали, па је поновљено, а о томе постоји и доказ.

„Блиц” јуче није успео да ступи у контакт са Гораном Петровићем и сазна из прве руке које су заслуге да се скупштинска владајућа већина окупи око његовог имена.

Незванично се помињу страначке заслуге и пријатељске, политичке везе, али је то све у домену нагађања и закључивања на основу сазнања да је избор чланова независних комисија и агенција увек ствар политичке нагодбе владајућих странака у Скупштини, а за чланове бирају се не стручни, већ „заслужни” кандидати.

– Није добро што се избор чланова важних регулационих и независних тела често сведе на пуку гласачку машину Скупштине. У одлучивање би требало укључити ширу јавност и дебату о кандидатима, омогућити већи утицај јавности – каже за „Блиц” Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, једног од ретких независних тела које се изборило за апсолутну слободу рада и одлучивања.

Антрфиле : Наташа Госпић: Одлучили политички критеријуми, а не стручност

- Очигледно је да у овој држави експертско знање није битно, него одлучује политичка припадност. Вероватно нисам довољно активан и послушан члан ДС и немам политичке заслуге, пошто нисам изабрана. Немам ништа против противкандидата, али ми се чини да и на места за која траже експерте постављају по политичком критеријуму - каже за „Блиц" Наташа Госпић, професорка Саобраћајног факултета.

Примери политичког притиска код избора Демократска странка одбила да изабере Горана Милетића за повереника за равноправност, иако га је предложило више од 200 невладиних организација и једини испунио све законске критеријуме Високи функционер ДБ Бранимир Галић изабран за шефа Комисије за заштиту права понуђача упркос упорном, великом протесту јавности Директорка Агенције за заштиту конкуренције Дијана Марковић Бајаловић смењена са тог места после притиска тајкуна Чедомир Чупић, председник Одбора Агенције за борбу против корупције, само уз велики притисак јавности није дисквалификован при избору чланова Савета у Скупштини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси