Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Монтирани процес због "Монтираног процеса"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 04. 2011.

Извор: Е-новине

Монтирани процес због "Монтираног процеса"

Пресуда је донета на основу Закона о облигационим односима који допушта да се за исту штету тужи више лица. Исти закон допушта, уколико осуђени не могу да се договоре око накнаде штете, да тужилац сам одабере ко ће у име свих осуђени платити солидарну казну, коју касније може да рефундира од осталих осуђених



Следећи уличарску логику да се сила и величина најлакше доказују пребијањем најслабијих, група полицајаца из Пожаревца одлучила је да солидарну казну изречену новинарки Душанки Новковић и листовима Данас, Глас јавности и Курир наплати од несолвентног Данаса уместо од пребогатог Курира.

Пресуда Апелационог суда по којој је Данас обавезан да плати 942.000 динара у неким сегментима је нелогична до апсурда, али је подједнако скандалозан лежеран и неодговоран став руководства и уредништва Данаса по овом питању, посебно када је извесно да ће због мањкавости закона на основу ког је пресуда донета управо Данас морати да плати сву штету у ствари у којој су најмање криви.

Спорни текст "Жртве монтираног процеса" најпре је, 30. октобра 2006. године, објављен у Гласу јавности. Двојица бивших пожаревачких полицајаца Дарко и Миодраг Степановић оптужили су тексту своје некадашње колеге да су их физички малтретирали и да су их, на основу лажне изјаве, неправедно оптужили за примање мита, уз сагласност пожаревачког правосуђа и Врховног суда Србије, и да су на крају због свега отпуштени из службе.

Текст је објављен и у високотиражном Куриру, а неколико дана касније, почетком новембра и у Данасовом додатку Браничево који има тираж од мизерних 1.500 примерака.

Полицајци које су у тексту Степановићи поменули, поднели су тужбу за нарушавање угледа против ауторке текста, Гласа јавности и Курира, али и против Данаса. Апелациони суд донео је пресуду којом су сви они, и ауторка и три дневна листа, дужни да плате по 200.000 плус судске трошкове и камату. Међутим, пошто осуђени нису успели да се договоре да казну поделе међусобно - казну ће "солидарно" платити Данас и потом утеривати дугове од осталих осуђених.

Пресуда је донета на основу Закона о облигационим односима који допушта да се за исту штету тужи више лица. Исти закон допушта, уколико осуђени не могу да се договоре око накнаде штете, да тужилац сам одабере ко ће у име свих осуђени платити солидарну казну, коју касније може да рефундира од осталих осуђених.

Закон о јавном информисању, који би по логици ствари требало да буде примењен у оваквим случајевима, не познаје солидарно кажњавање осим у случају да су тужени новинар, одговорни уредник и оснивач медија у ком се појави спорни текст.

Тако се догодило да је Данас приморан да плати сву насталу штету захваљујући пресуди која је донета на основу закона који нема никакве ставрне везе са информисањем, за текст који је само пренео у многоструко мањем тиражу него што је текст првобитно објављен и што је посебно индикативно, по слободној вољи тужиоца који је таквим потезом практично ослободио одговорности остале осуђене.

“Оваква пресуда је идеалан начин да се оштети само један медиј. Невероватно је да је за солидарно кажњавање одређен Данас, медиј који има јасну уређивачку и власничку структуру уместо медија код којих то уопште није јасно и који ће се угасити и преименовати чим се накупи довољно тужби. Вероватно да је то и одредило тужиоца када је бирао ко ће солидарно платити јер Данас има уредне банковне рачуне док код других на банковним рачунима нема ниједног јединог динара. Међутим, Данасу остаје најпре уставна жалба а затим и могућност жалбе Европском суду за људска права, који у пракси већ има обарање пресуда за медије који су кажњавани за преношење вести других медија”, каже Милан Антонијевић из Јукома.

Данас је раније већ био у прилици да плати солидарну казну када су поред овог листа били осуђени и Мађар Со и новосадски Дневник, па је тужилац уочио да је Данас класичан редовни платиша у Србији – без пребијене паре али први на шалтеру за плаћање рачуна.

Поводом пресуде огласио се НУНС чије је саопштење пренела већина медија - но, без даљег удубљивања у проблем. Посебно је забрињавајућа лежерност самог Данаса овим поводом. Не само да у два своја извештаја редакција није успела да обавести јавност због ког су тачно текста осуђени, него се уопште нису ни бавили мањкавошћу закона на основу ког су осуђени.

Лежерност, немарност, неодговорност према сами себима и професији Данас је можда најдиректније доказао тиме што у тексту којим обрађује случај погрешно именује главног “кривца”, односно Душанку Новковић, која се у Данасовом тексту помиње као Новаковић.

Посебно је скандалозан однос главног и одговорног уредника Данаса који је на наше питање да разјасни о чему се ради одговорио је да је “чуо за тај неки случај из 2006. године” али да не може тачно да се сети о чему је реч.

Бојан Беднар

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси