Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данас има право да тражи помоћ државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2011.

Извор: Данас

Данас има право да тражи помоћ државе

Јавност осуђује извршно решење Апелационог суда по којем је лист Данас дужан да плати казну и за текстове објављене у Куриру и Гласу јавности




Београд - Извршно решење Апелационог суда у Београду, према којем лист Данас треба да плати одштету од 942.000 динара због текстова који су објављени у Куриру, Гласу и у Данасовом додатку „Браничево“, за сва три листа, као и за новинарку Душанку Новковић, која је такође тужена у овом поступку, саговорници нашег листа оцењују као апсурдно.

Они указују на хитну неопходност измена законских одредби које допуштају солидарно кажњавање медија.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић оцењује за наш лист да је најдебљи крај извукла најбоља од три тужене редакције.

- Настрадао је ваш лист, чији је грех, условно речено, најмањи, јер сте ви само пренели туђу информацију. Истина је да се и за то пред законом сноси одговорност, али је веома нефер то што ће најтежи удар санкције понети новине које редовно исплаћују плате својим новинарима, које не крију своје приходе и трошкове, које не поткрадају државу и не избегавају повериоце разноразним смицалицама и гашењем фирми, како је то годинама чинио власник Курира и Гласа јавности - наглашава Смајловићева.

Она додаје да новинарска удружења и лист Данас имају право да очекују и да траже помоћ државе „за једну од ретких редакција које озбиљно схватају не само своје обавезе према читаоцима и јавном интересу, него и своје обавезе као привредног субјекта“.

- Држава није штедела труда да гони Рају Родића због ненаменског трошења кредита који је узео од Комерцијалне банке. Још је нисмо видели у акцији да Курир и Глас јавности обештете новинаре који нису плаћени за свој рад, а видећемо да ли ће сада помоћи да се обештети лист Данас - наводи Смајловићева.

Независно удружење новинара Србије огласило се саопштењем у којем захтева од надлежних државних институција обустављање судске праксе солидарног кажњавања медија која, као у случају најновије казне Данасу, угрожава опстанак тог дневног листа.

- Казне саме по себи угрожавају рад медија, ограничавају слободу изражавања и право грађана на пуну информисаност, а у случају солидарног кажњавања поставља се питање зашто терет казне пада на један медиј и како суд одреди ко ће платити казну - изјавио је председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Он је додао да ће лист Данас имати подршку НУНС-а уколико пресуду покуша да оспори уставном жалбом и тужбом Суду у Стразбуру, као и да ће НУНС од надлежних државних институција захтевати измену законских одредаба које омогућавају селективну правду, чији исход може бити гашење медија.

Обрадовић је подсетио да је Данас у више наврата плаћао солидарне казне, практично без могућности да од других осуђених медија наплати њихов део казне. Према решењу Апелационог суда, текстовима Душанке Новаковић из Пожаревца, првобитно објављеним у Куриру и Гласу, а потом и у нашем листу, тројици полицајаца из Пожаревца нарушен је углед, а према извршном решењу Првог основног суда у Београду, Данас ће морати да плати казну од по 200.000 динара за све три редакције и за тужену новинарку, као и трошкове парничног поступка од 138.500 динара са затезном каматом.

Данас ће након плаћања тужбе морати да од осталих тужених потражи новац који је платио у њихово име.

Антрфиле : Вучетић: Поука медијима

Бивши председник Уставног суда Слободан Вучетић каже за Данас да, уколико закон предвиђа могућност да један медиј плаћа одштету за текстове које су друге новине претходно написале, као и за тужену новинарку тих листова, то је потпуни апсурд.

- У исто време, ово треба да буде поука свим медијским посленицима да покрену иницијативу да се спорне законске одредбе у што краћем року промене, како више не би долазило до оваквих ситуација - каже Вучетић за наш лист. Он додаје да Данасу као једина могућност преостаје жалба на одлуку суда.

К. Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси