Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Злоупотреба новинара у екс - Ју
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2011.

Извор: Дневник

Злоупотреба новинара у екс - Ју

Регионална трибина синдиката медијских радника

Скопље: Представници синдиката медијских радника из Македоније, Србије и Хрватске изразили су, на трибини у Скопљу, негодовање због злоупотребе новинара и других медијских радника од послодаваца и приватних власника медија.

Они су предложили да се медијски радници с територије бивше Југославије организују и да од Европске федерације затраже помоћ, јер се сви суочавају са сличним проблемима, пре свега са злоупотребом и искоришћавањем од приватних послодаваца, нарочито локалних медија.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабарка је навела пример „ТВ-5” из Ниша и листа „Светлост” из Крагујевца, у којима запослени већ годину дана нису добили плате и сада штрајкују, а штрајк им онемогућавају власници, који не поштују законе.

- Не могу бити слободни новинари који не примају плату, нити смеју питати за њу, рекла је она и нагласила потребу заједничког организовања, како би од Европске федерације затражили помоћ у заштити својих права, као и едукацији.

Председник Синдиката медија у Македонији Тамара Чаусидис је истакла да је потребан снажан синдикат, иза којег стоји чланство и који може да утиче на своје послодавце.

Представници Хрватске су рекли да је стање у медијима те земље нешто боље, јер синдикат медија постоји већ 20 година и бори се за права запослених. Проблем је настао са појавом економске кризе, рекла је Марица Бојковац из Синдиката медија Хрватске, наводећи да се новинарима често не плаћају доприноси и осигурање, па синдикат мора преко судских поступака да се бори за своја права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси