Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији од партија траже да плате извештавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2011.

Извор: Блиц

Медији од партија траже да плате извештавање

Телевизије увеле накнаду за конференције




Лознички локални медији затражили су од странака да им плаћају извештавање са конференција за штампу. Како кажу у медијима, странке се стално жале да им не посвећују довољно простора, а извештавање са конференција за штампу доноси им само трошкове.

Представници РТВ “Лотел” и РТВ “Подриње” указали су на финансијске тешкоће које прате њихов рад, објаснивши да је надокнада за извештавање са конференција за штампу странака симболична, али да је неопходна, као и да њихове медијске куће нису у обавези да прете страначки рад.

- У последње три године нико се није упитао како је медијима, углавном нас само обавесте телефоном кад имају конференцију за штампу и сви очекују да ми тамо и дођемо. Имамо велике обавезе, према држави и према радницима. Нисам за то да се не прати политички живот у граду, али морају и странке да имају мало обзира према нама - рекао је Чедомир Стојнић, директор РТВ “Подриње”.

Драган Мандић, директор РТВ “Лотел” изнео је податке о “минутажи” странака у информативном програму ове куће као одговор на примедбе појединих странака о неравномерној заступљености.

- За последње две године ТВ “Лотел” никада ни једној странци није наплаћивала услуге извештавања. Финансирамо се из комерцијалне продаје времена, па смо због тешке финансијске ситуације и ограниченог буџета у децембру послали допис свим странкама, невладиним организацијама и другим удружењима са примереним ценовником за будуће услуге информативног програма.И поред тога, до почетка ове године нисмо наплаћивали наше услуге - рекао је Мандић.

Главни и одговорни уредник “Лозничких новости” Зорица Вишњић каже да наплаћивање редовног извештавања о раду странака није решење, јер је у супротности са свим етичким правилима професије.

- На тај начин би се продавала уређивачка политика. Редовне активности странака се не наплаћују, али медијске куће нису у обавези ни да их прате. Актуелност теме коју странка нуди од пресудног је значаја и од тога зависи да ли ће и колики ће медијски простор добити - рекла је Вишњићева додајући да сматра да је решење за овај проблем у издвајању више средстава у градском буџету за суфинансирање медијских садржаја и стварању равноправних услова за опстанак свих медија, а да ће на њихов рад и даље првенствено утицати знање и однос према одговорности за остваривање улоге коју имају.

Председник Скупштине града Јован Тодоровић организовао је састанак са представницима локалних медијских кућа на којем је требало да се отклоне неспоразуми на које је указао Марко Јовановић, одборник СРС жалећи се на информисање РТВ “Лотел” и РТВ “Подриње” и инсистрирања ових медија да се финансијски надокнади извештавање са страначких конференција за штампу.

Поред представника медија, скупу су присуствовали и градоначелник Лознице, као и представници градских одбора и шефови одборничких група, који су се, углавном, сложили да је до сада извештавање о дешавањима у граду било коректно али да није прихватљиво условљавање извештавања о страначким активностима материјалном надокнадом.

Антрфиле : Тежак положај медија

Градоначелник Видоје Петровић се сложио да положај медија никад није био тежи али да су потребе свих политичких странака, посебно парламентарних, да изнесу своје ставове, сасвим легитимне.

- Наплаћивање извештавања о њиховим активностима могло би да угрози независност медија и да се тако испољи утицај на уређивачку политику, што би било ново урушавање друштва. Потреба за информисањем наше јавности је неприкосновена, а потреба медија да се њихов материјални положај поправи више је него очигледна. У наредних неколико недеља покушаћемо да нађемо решење и очекујем да ће се до тада медији, уз све тешкоће и све оно кроз шта су прошли, суздржати од својих захтева. Када створимо оптималне услове за медије причаћемо и о томе да ли медији могу више да пруже - каже Петровић.

Слободан Пајић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси