Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари траже Пајтићево објашњење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2011.

Извор: Правда

Новинари траже Пајтићево објашњење

Новосадски „Дневник холдинг“ одбија поклон немачког магната ВАЦ



Нови Сад – Новинари и други запослени у „Дневник Војводина пресу“ (ДВП) позвали су Владу Војводине да хитно спроведе своју одлуку од 29. септембра прошле године, којом је прихватила понуду Медијске групације ВАЦ да поклони свој удео од 55 одсто запосленима у ДВП, односно листу „Дневник“.

– Времена нема, јер је ВАЦ најавио да ће акције намењене радницима ДВП-а понудити тржишту, пошто Управни одбор „Дневник холдинга“ већ шест месеци одбија да спроведе одлуку Покрајине. Тражимо хитан пријем код председника Владе Војводине, који треба да нам објасни зашто одлука није спроведена ни после шест месеци, и како је могуће да чланови Управног одбора „Дневник холдинга“ не спроводе одлуку покрајинских органа, који су их поставили на та места – наводи се у захтеву са скупа у ДВП-у.

Они подсећају да је „Дневник холдинг“ мањински власник са 45 одсто акција у заједничком предузећу, а питају се коме треба да се обрате, како би менаџмент Холдинга приволели да поштује одлуке Влада Војводине и Србије као и Агенције за приватизацију.

– Не знамо због чега наш мањински власник спречава запослене да остваре право на поклон ВАЦ-а. У неколико наврата одржани су састанци у Влади Војводине са представницима синдиката и Савета запослених, и сваки пут одговор је био да нема препрека да запослени постану већински власници, али и после тих састанака ништа се није променило – навели су новинари и остали запослени у „Дневнику“.

Ова реакција дошла је после саопштења Петера Лангеа, представника компаније ВАЦ за Србију, који је најавио да ова медијска корпорација поново почиње преговоре са другим заинтересованима за куповину њеног удела од 55 одсто у заједничком друштву „Дневник Војводина прес“.

– Скандалозно је то што Холдинг, упркос важећим одлукама Владе Србије, као и АП Војводине, ускраћује свој потпис и тиме ризикује будућност запослених у ДВП-у. Због константне блокаде „Дневник холдинга“, медијска групација ВАЦ не види другу могућност, осим да поново отпочне разговоре са потенцијалним купцима њеног удела у ДВП-у – навео је Ланге.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић, тим поводом изјавио је да је разочаран чињеницом да руководство „Дневник холдинга“ није било свесно и није препознало да је уступање удела ВАЦ-а радницима „Дневник Војводина преса“ најбоље решење за будућност.

– Шта год да се деси, ми због радника ДВП-а нећемо обуставити програм финансијске подршке, о коме смо говорили. Морам да кажем да је ово први пут да се догоди оваква ситуација, да се руководство „Дневник холдинга“ оглуши, не само о одлуку покрајинске, него и републичке владе. Ми ћемо знати шта да предузмемо тим поводом – изјавио је Пајтић, и додао да је „нечувено“ да људи који седе у „Дневник холдингу“ и УО тог предузећа „очито мисле да тамо представљају своје породице, неки свој интерес или неке своје идеје“.

Антрфиле: Момиров: Обмањују јавност

Председник УО „Дневник холдинга“ Златимир Момиров изјавио је јуче да ВАЦ обмањује јавност тврдњом о наводном поклону свог пакета акција запосленима у „Дневник Војводина пресу“, и да ће о свему томе детаљније говорити на данашњој конференцији за новинаре.

„ВАЦ обмањује јавност причом о поклону 55 одсто акција радницима ДВП-а, јер за узврат тражи да одустанемо од потраживања која се мере милионима евра“, додао је он.

С. Костић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси