Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Убијање из разоноде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 03. 2011.

Извор: Данас

Убијање из разоноде

Објављене нове слике на којима војници САД позирају са лешевима у Авганистану




Вашингтон - Војска Сједињених Држава извинила се пошто је магазин Ролингстоун објавио фотографије на којима амерички војници позирају с телима авганистанских цивила.

У саопштењу војске САД наводи се да су фотографије објављене у Ролингстоуну узнемиравајуће и да се косе с њеним вредностима.

Сличне фотографије појавиле су се прошле недеље у немачком магазину Шпигел. Авганистански цивили су по свему судећи убијени прошле године. Према речима главног и одговорног уредника Ролингстоуна Ерика Бејтса, магазин је дошао до укупно 150 фотографија, а на свом вебсајту је објавио 17.

На вебсајту су постављена и два видео клипа на којима је приказан напад војника САД на Авганистанце. Међутим, Бејтс није хтео да открије како је магазин дошао до фотографија.

Шпигел је саопштио да је дошао до 4.000 слика. Америчка војска тврди да ће упорно трагати за истином, ма колико истрага била дуга и тешка.

„Фотографије које је објавио Ролингстоун су узнемиравајуће и потпуно су супротне стандардима и вредностима војске САД. Као и за оне које је објавио Шпигел, војска се извињава због бола који је изазвало последње објављивање фотографија. За ове наводне злочине и даље је одговорна војска САД, те настављамо истрагу“, саопштено је у Пентагону.

Како наводи Би-Би-Си, до фотографија у Авганистану наводно је дошла нека „дивља“ јединица америчке војске 2010. На њима су приказани војници САД како се смеју над лешевима авганистанских цивила које су, претпоставља се, убили.

Специјалац Џереми Марлок осуђен је прошле недеље на 24 године затвора јер је учествовао у убиствима ненаоружаних Авганистанаца. Очекује се да ће Марлок сведочити против четворице оптужених за убиства у провинцији Кандахар 2010. „План је био да се убија народ“, рекао је Марлок војном судији.

Љиљана Смајловић, председница УНС-а, подсећа да су у случају о којем је писао Ролингстоун амерички војници из „тима за убијање“, како је та тенковска јединица прозвана у америчкој штампи, „из перверзне разоноде убијали недужне људе а затим им одсецали комаде тела, вадили зубе и секли прсте да би их сачували као ратне трофеје.“

Према њеном мишљењу, случај је можда гори од оног у Абу Граибу.

„Као и у Абу Граибу, америчка војска је прикривала свирепост злочина од јавности, све док слике нису процуреле. Зато не верујем да ће престати изоловани случајеви зверског насиља окупационих трупа према Аганистанцима. Таква свирепост је саставни део америчке окупације Авганистана“, рекла је Смајловић.

Она такође не верује да ће америчка војска кривично да гони оне који су омогућили да слике процуре, јер после Викиликса и Абу Граиба више није могуће тврдити да јавност није имала право да зна за оваква зверства.

„Америчка штампа по правилу не одаје своје изворе ни на суду, а Врховни суд САД сматра да новинаре не треба кажњавати ни у случају када, примера ради, објаве незаконито стечене податке, под условом да су подаци тачни и да новинари нису лично учествовали у незаконитим радњама“, каже саговорница Данаса.

М. Којчић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси