Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како је угашена емисија "Атлантис"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 03. 2011.

Извор: balkanmagazin.net

Како је угашена емисија "Атлантис"

Неприхватљива емисија Емисија "Атлантис" на Другом програму Радио Београда није укинута због Програмског одбора РТС-а, већ су то урадили Управни одбор и уредништво Радио Београда, рекао је за Балканмагазин председник Програмског одбора Драгољуб Мићуновић.



„На Програмском одбору вођена је дебата о тој емисији, али никакви захтеви нису поднети, нити су се тражиле персоналне промене. Замерке на ову емисију су кршење елементарних права, ставови о дискриминацији, питање професора Трифковића, оцене Сребренице и холокауста. Ја као слушалац имам право да кажем да ли ми се свиђа или не, посебно са становишта јавног сервиса“, рекао је Мићуновић.

Академик Никша Стипчевић, председник УО РТС-а рекао нам је да није обавештен о овој промени и да не зна ништа о томе, као и да одлука о укидању емисије мора да је донесена на предлог Програмског одбора.

Жељко Ивањи, члан Програмског одбора из редова Г17 плус, изјавио је да је обавеза уредништва да реагује на ствари које су се говориле у емисији „Атлантис“ и без критика Одбора.


„Уредници Радио Београда и раније су добијали претње и трпели притиске да се не предузима ништа по питању ове емисије. Председник одбора Мићуновић је инсистирао да се ово расправи и добио је подршку. Тако смо дали и подршку уредништву да реагује, мада уредник мора да реагује, без обзира на притиске или подршку, јер то му је обавеза. Ми тамо нисмо донели никакву одлуку, али смо били сагласни да емисија наводи на говор мржње и релативизује сваки злочин. Ово је неприхватљиво, а посебно за јавни сервис и уредници морају да преузму одговорност. Релативизација злочина је од највеће опасности по наше друштво. Не може се рећи, на пример, да у Сребреници није било погрома. То није за расправу. Мада у тој емисији и није било никакве дебате и то је њен највећи проблем. Проблем је што би неко могао те ставове да поистовети са ставовима јавног сервиса, јер се емитују на његовом програму“, рекао је Ивањи.

Два "јака гласа", довољна за пресуду?

Јуче смо покушали да добијемо секретара Програмског одбора како би затражили записник са седнице од четвртка 24. марта на којој је потегнуто питање „неподобности“ Атлантиса, али нисмо успели да дођемо до саговорника. Зато и даље није јасно какав је став Програмског одбора о овој теми, с обзиром да тамо има 18 чланова.

Успели смо да утврдимо само да су два члана Одбора – иначе, представници странака (ДС и Г17) из владајуће коалиције – критички говорили о емисији "Атлантис". Пронашли смо још два члана од којих један није ни присуствовао састанку Одбора а други се није изјашњавао. Према томе, није јасно како је мишљење само два од 18 чланова Одбора изазвало "укидање" емисије?

Уредник Другог програма Радио Београда, засад, избегава да то објасни. Подсећамо, "Програмски одбор заступа интересе гледалаца и слушалаца у целини. Програмски одбор разматра остваривање програмске концепције Радиодифузне установе Србије и, у вези са тим, упућује препоруке и сугестије генералном директору и Управном одбору". Требало би, значи, да се читав Програмски одбор или бар његова већина изјасни о овој теми, с обзиром да је у њему шест народних посланика али и 12 чланова "из реда професионалних удружења, научних установа, религијских заједница, удружења грађана, невладиних организација и сл." То се није догодило.

Такође, Програмски одбор своје "сугестије упућује генералном директору и Управном одбору РТС" а ни то се није десило.

Како сада изгледа, уредник Радио Београда 2 сам је проценио да су два гласа у Одбору - представника власти – довољна да критиковану емисију скине са програма, без даље расправе и других аргумената.

Милош Обрадовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси