Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амбасада САД о убиству Душка Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 03. 2011.

Извор: Танјуг

Амбасада САД о убиству Душка Јовановића

Подгорица - Црногорски дневник "Вијести" наставио је данас да, у сарадњи са енглеским "Гардијаном" објављује документа Викиликса међу којима је и депеша заменице бившег амбасадора САД у Подгорици Арлин Ферил, којом је она своју "централу", највероватније почетком 2007. године известила о суђењу за убиство главног уредника "Дана" Душка Јовановића.

Ферил је тада, између осталог, написала да је Дамир Мандић, можда, био само један од "уобичајених осумњичених" у случају у којем се, како је рекла, Влада Црне Горе осећала да мора да се види да она нешто ради на случају убиства Јовановића.

Необјашњива је, тврди Ферил, журба да се ухапси један члан шире завере баш као и очигледна невољност да се ухапси било ко други умешан у то убиство. Ферил пише да је Мандић био ослобођен оптужбе да је учествовао у убиству Јовановића због недостатка доказа.

"Недавно суђење Дамиру Мандићу поново показује да тешки случајеви настају због лоших служби за спровођење закона. Солиднији случај полиције и тужилаштва дозволио би оправдану критику ослобађања, али рупе у доказима су биле довољне да створе основане сумње око тога да ли је влада доказала свој случај против Мандића", пише у документу до којег је дошао "Викиликс".

Мандић можда зна више него што званично признаје; са друге стране, он је можда био само један од "уобичајених осумњичених" у случају у којем је Влада осећала да мора да се види да она ради нешто. Али журба да се ухапси један члан, онога што је како се тврди већа завера, је необјашњива.

У депеши која је окарактерисана као осетљива пише да је Виши суд ослободио Мандића који је био оптужен да је са другим особама у мају 2004. убио Јовановића тако што је из аутоматског оружја пуцао из кола док је уредник "Дана" одлазио из канцеларије.

Судија Радован Мандић, додала је тада Ферил, 27. децембра је пресудио да "нема довољно доказа да је Мандић био укључен у планирање (или извођење) убиства".

"Убиство уредника Јовановића и суђење Мандићу су од првог дана високо политизовани. Додатно, црногорске судије и судови су генерално слабо цењени и сматра се да су предмет недопустивог спољног утицаја. Обе ове опсервације објашњавају оштре реакције на ослобађање, али не поништавају легитимност судске пресуде", пише Ферил.

Констатујући да су у овом случају страсти биле узбуркане, бивша заменица шефа Мисије је истакла да ниједан локални посматрач није коментарисао да "докази никада несумњиво нису сместили Мандића на место и у време када се злочин десио, нити докази показују да је Мандић био свестан сврхе оружја и аутомобила".

Ферил је казала да су представници опозиције користили убиство Јовановића као још један начин да ударе на владу, тврдећи да је оно политички мотивисано и да су црногорске власти прикриле учешће високих функционера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси