Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Животне приче са Космета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 03. 2011.

Извор: Блиц

Животне приче са Космета

У заједничком програму неколико локалних радија Срби и Албанци говорили би о разним животним проблемима



Краљево - Адус Рамадани, новинар “Урбан” радија из Приштине, његов колега Ненад Божовић из Радија “99,6” из Краљева и њихов колега Милош Томић из Чаглавице прошетали су јуче центром Краљева.

Можда је ову сцену тешко замислити, али повод за ову шетњу био је договор локалних радио-станица са Косова и Метохије и Србије да се покрене заједнички програм о животу Срба и Албанаца.

Договор је да “Урбан” радио, Радио “99,6” из Краљева, “Сити” радио из Ниша, Радио Панчево али и још неколико других радио станица на Космету и у централној Србији покрену заједничку једнонедељну емисију у којој би о разним темама које живот значе говорили Срби и Албанци.

Пре десет година, посебно у Краљеву у коме је после изгона са Космета дом нашло неколико десетина хиљада Срба, тешко замислива слика.

- Ма, може то да се направи и у Приштини. Без проблема! Нико не обраћа пажњу на то да ли неко прича српски или албански, све исте муке муче - са осмехом који разоружава прича Адус.

Радио у коме ради овај млади албански новинар дошао је на идеју да направи пројекат који би преко медија на Космету, али и путем оних у Србији који су вољни да уђу у ту причу после злих времена, почео поново да приближава два завађена народа.

- Наша идеја је да се бавимо најразличитијим темама без високе политике. Бизнис, сарадња, послови. То нас превасходно интересује. Са друге стране, ту је и културна сарадња, спортска. Политику ћемо препустити онима који треба њоме да се баве - каже Адус.

Милош Томић из Чаглавице потврђује да је жеља, пре свега, да се чује шта други мисле.Ако не слушаш другог, онда не чујеш ни себе.

- То неслушање нас је сигурно и довело у ситуацију у којој се сада налазимо. Иста је ситуација на читавом Космету - млади без идеја, без перспективе. Зато и хоћемо да тим људима који су наших година, а имамо ту тридесетак и нешто година, да пружимо могућност да се дословце чују - каже Томић.

Идеја читавог пројекта је, у ствари, да се пре свега промовишу пословне идеје које су основ да се повежу покидане везе и да се на тај начин омогући просперитет читавог региона. У Краљеву иначе живи око 30.000 Срба који су избегли са Космета. Адус ипак признаје да ништа боље није ни онима који данас живе у Приштини.

- Тешко је, нема посла. Исто као свуда - каже Адус.

А на питање “Да дођем у Приштину и седнем у кафић и на српском наручим пиво, како бих прошао?” још веће изненађење.

- Ником ништа. Добијеш пиво. И то ти је то. Нећеш веровати колико Срба ради у Приштини. Сарађују са локалним фирмама. Тргују, раде заједно. Није као онда када је било баш густо, сада се неретко може чути српски у кафани у Приштини, иако то неки не би могли да поверују.

Србо Трифуновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси