Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Порфирије: Потребна су нам европска решења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2011.

Извор: Политика

Порфирије: Потребна су нам европска решења

Председник Савета Републичке радио-дифузне агенције (РРА), владика Порфирије изјавио је да су Србији потребна европска законска решења у радио-дифузији која штите гледаоце, а не угрожавају емитере, саопштила је јуче РРА.



Он је рекао да је, током посете делегације РРА француском регулаторном телу – Савету за аудио-визуелне медије Француске (ЦСА), на позив ОЕБС-а и Француске амбасаде, начелно договорен долазак експерата из Париза који би помогли у бољем решавању наших проблема, пренео је Танјуг.

„Врло је важно да су проблеми регулаторних тела слични нашима и да су они током времена развијали законска решења која омогућавају да се они решавају брже и ефикасније на начин који штити гледаоце, али не угрожава емитере”, рекао је епископ Порфирије.

Председник Савета ЦСА Мишел Бојон примио је делегацију РРА и разговарао о улози регулаторних тела, специфичним проблемима, ријалити програмима, праћењу и надгледању програма, процесу дигитализације, законској регулативи као и о различитим спорним ситуацијама са којима су се суочавали у протеклом периоду, саопштила је Служба РРА за односе са јавношћу.

Посета ЦСА је настављена предавањима и радом са службама које врше надгледање програма и у раду на процесу дигитализације. Француско регулаторно тело ЦСА прати програмске садржаје и има законску могућност забране емисија и садржаја који говоре језиком мржње, угрожавају малолетнике и достојанство личности, или подстичу насиље.

Начелник Службе за мониторинг у РРА Драган Лукић сматра да је могуће на основу европских решења направити ефикасан модел праћења и реаговања на изазове у спорним програмима.

„Значајно је да сагледамо начин рада других служби за мониторинг, посебно оних које имају вишедеценијско искуство. Француско регулаторно тело је изузетно, а нама предстоји период примене европских норми”, каже Лукић.

Уговори које са учесницима ријалити програма закључују ТВ станице у Француској достављају се регулаторном телу које прати да ли се тај уговор поштује. Последње озбиљно кршење прописа и угрожавање достојанства личности у ријалити програмима у Француској јесте случај девојке која је завезана огрлицом за пса живела у кућици и која се понашала као пас, навела је РРА.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси