Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мењају правилник после недавног инцидента и избацивања новинара из сале СО
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2011.

Извор: Вечерње новости

Мењају правилник после недавног инцидента и избацивања новинара из сале СО

Акредитације ће бити аутоматски одобраване за све




Кула - На наредној седници СО Кула, заказаној за петак 4. марта, одборници ће променити правилник о начину и обезбеђивању јавности рада на седницама СО Кула и радних тела, којим је уведена обавезна акредитација новинара.

До одлуке општинских челника да промене правилник, на основу кога су пре петнаестак дана избачена четири новинара из скупштинске сале, дошло је после састанка општинског руководства са представницима Независног удружења новинара Србије, Независног друштва новинара Војводине и Мисије ОЕБС.

Како се наводи у заједничком саопштењу НУНС и НДНВ, по измењеном правилнику, акредитације ће бити аутоматски одобраване за све новинаре који раде у легалним медијима, без обзира на то да ли су локални, покрајински, или национални.

- Право се односи на све агенције, штампане и електронске медије, без обзира на то да ли су у аналогном, или кабловском систему, уколико раде у складу са законом. За акредитацију неће бити потребно прилагање фотокопије личне карте, већ само број новинарске легитимације, а право на акредитацију имаће и слободни новинари преко матичних удружења и уз важећу легитимацију удружења - наводи се у саопштењу.

Претходни правилник, донет крајем јануара, својим одредбама - а по оцени новинара и удружења, понижавао је професију и онемогућавао јавност рада локалне самоуправе.

Добијене су гаранције представника локалне самоуправе да се неће поновити инциденти са насилним избацивањем, као и да неће бити одмазде према новинарима, који су поднели кривичну пријаву против оних, који су их физички избацили из сале 16. фебруара.

Антрфиле : Нануле, бермуде и кломпе

Према претходном правилнику, новинари, да би се акредитовали, неопходно је било да доставе фотокопију личне карте, потврду о упису у регистар јавних гласила за који раде, дозволу РРА. Правилник је новинарима забранио ношење „нанула“ и „тричетврт панталона“, али и узимање изјава без претходне најаве служби, а између осталог, и фотографисање је било дозвољено само током првих 15 минута од почетка седнице СО.

Б. Балетић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси