Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуг већи од девет милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2011.

Извор: Дневник

Дуг већи од девет милиона

Радио Сомбор на издисају



Радио Сомбор, најстарији електронски медиј на западу Бачке, на крају је агоније у којој је већ годинама.

Како су запослени у овој медијској кући обавестили колеге на јучерашњој конференцији за штампу, од петка је, због неплаћених рачуна, искључена и струја, тако да је овај медиј потпуно прекинуо емитовање програма који је, иначе, имао на четири језика (српски, мађарски, хрватски и буњевачки).

– Као члан Управног одбора у име запослених, у петак сам присуствовао седници УО на којој је директорка Иванка Огњанов предложила одлазак у стечај, након чега сам напустио седницу и тиме „оборио“ кворум овог органа управљања – казао је на јучерашњој конференцији за медије дугогодишњи новинар и уредник Радио Сомбора, медијске куће која постоји више од 40 година, Стипан Бенић.

– Свега два сата након тога нам је искључена струја због дуга од 130.000 динара, чиме је Радио Сомбор доведен у безизлазну ситуацију. Одржан је састанак свих запослених, на којем је одлучено да данас градским властима испоручимо неколико захтева.

Бенић је нагласио да ће први од захтева бити моментално укључење струје, без које нема ни четворојезичног информативног програма намењеног житељима Сомбора, а захваљујући регионалној фреквенцији, и целе западне Бачке.

– Осим тога, захтевамо хитну деблокаду рачуна Радио Сомбора, реализацију уговора с Радио-телевизијом Војводине, који подразумева преузимање запослених у јавни сервис, раскид уговора о раду с директорком Иванком Огњанов и испуњавање обавеза града Сомбора по основу усвојеног буџета за 2011, односно уплату 3,5 милиона динара за минималне зараде запосленима у Радио Сомбору, који су последњу зараду видели у фебруару прошле године – казао је Бенић, додајући да ће уз ове захтеве запослених у Радио Сомбору варошким властима бити предата и петиција 5.500 Сомбораца који су својим потписима захтевали спасавање најстарије електронске медијске куће у Сомбору, која је пре три године била приватизована, испоставило се, неуспешно, па након тога враћена у власништво државе.

Антрфиле : Стечај известан?

Недавно постављена директорка Радио Сомбора Иванка Огњанов је изразила своје мишљење као економисте да је Радио Сомбору једини излаз увођење стечаја.

– Увидом у целокупну документацију белодано је да је Радио Сомбор и прошле године био „зрео“ за стечај, али се због разноразних, испоставило се –нереалних обећања – пре свега локалне самоуправе, једини економски оправдан потез одлагао. Све је јасно ако се зна да су потраживања поверилаца већа од девет милиона динара, док је основни капитал Радио Сомбора тек 2,5 милиона – децидирана је Иванка Огњанов, која је подношењем оставке Управном одбору већ испунила један од захтева запослених у овој медијској кући.

Председник УО Радио Сомбора Андрија Пензеш, у ишчекивању повратка заступника државног капитала Аните Беретић са службеног пута у иностранству, за „Дневник“ је изјавио да се преговара с повериоцима да би се што пре скинула блокада с рачуна ове медијске куће, али да целокупна ситуација, у највећој мери производ својевремене неуспешне приватизације, не може бити решена преко ноћи.

М. Миљеновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси