Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Добри стари дечји програм поново на јавном сервису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2011.

Извор: 24 сата

Добри стари дечји програм поново на јавном сервису

Поново се емитује „На слово, на слово”, Тимоти Бајфорд се вратио на РТС, а у плану је и нови серијал „Музичког тобогана”...




Малишани који нису имали част да одрастају уз Бранка Коцкицу, Мињу Суботу и Бајфордову "Метлу без дршке" од јесени ће са својим родитељима "татататирцима" моћи да уживају у новим дечјим емисијама РТС-а прављеним баш по узору на некадашње легенде.

Кукурику - Време је да се традиција чувених дечјих емисија настави, али са другачијим ликовима и темама, поручују у РТС.

- Малишани ће од јесени упознати једног тврдоглавог Крештислава Петлића и његовог другара Саву, а моћи ће да се забављају и уз емисију "Политикин забавник" у којој ће уз игру и смех учити о врло занимљивим и корисним стварима.

- РТС је био кућа Душка Радовића и намеравамо да у његовом духу и остане - каже за „24 сата” уредница Дечјег програма РТС Наташа Дракулић. Стварању новог дечјег програма прикључиће се и творац легендарне серије "Метла без дршке" Тимоти Џон Бајфорд, а у "тим за децу" ушла је и њима посвећена списатељица Јасминка Петровић.

- Недавно сам посетила вртић "Поветарац" и упитала малишане коју дечју емисију највише воле. Они су углас одговорили "Село гори, а баба се чешља". Тада сам схватила да је прошло превише година од правих емисија за децу и да је крајње време да се оне врате – прича Јасминка Петровић.Тако је дошла на идеју да напише текст за емисију "Кукурику", који је РТС убрзо прихватио. Њен циљ је, каже, да децу одврати од програма за одрасле, али и да уз сваку епизоду нове емисије схвате поруку коју им шаље.

- Старе дечје емисије увек су имале јасну и добру поруку за децу. Емисију "Кукурику" чине два другара, петао Крештислав (лутка) и Сава (глумац) који су потпуно различити. Петао је тврдоглав, бунтован и маштовит, а Сава рационалан и сталожен. Деца треба да науче да је за живот потребно и једно и друго. Они ће се свађати и заједно решавати проблеме, а између ће ићи различити едукативни прилози. И све у 15-20 минута – истиче Петровић.

Тимоти Џон Бајфорд каже за "24 сата" да ће од јесени нове дечје емисије окупирати пажњу најмлађих, мада им, како каже, ни старији неће одолети.

- Емисије ће бити прилагођене новим генерацијама које одрастају уз интернет и видео - игрице. Ипак, у суштини ћемо остати верни ономе што смо радили протеклих деценија. Драго ми је да се враћам ту где сам почео - каже Бајфорд.

Нове емисије ће за разлику од старих имати само боље визуелне ефекте и савременију технологију. Ипак, у РТС-у истичу да оне неће бити комерцијалног карактера како не би поквариле успомену на оно старо добро чега ће се одрасли "татататирци" увек сећати.

Антрфиле : „Музичком тобогану” потребан спонзор

Миња - Наставак старе емисије "На слово, на слово" показао се врло успешним, а малишани су Аћима прихватили као другара. Зато верујемо да ће и нове дечје емисије брзо придобити наше мале школарце, каже Наташа Дракулић. Према незваничним информацијама, постоји могућност да се на РТС врате Миња Субота и "Музички тобоган", али ће то пре свега зависити од воље спонзора да подрже још један некомерцијалан програм.

М. Лесковац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси