Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлаже се представљање медијске стратегије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 02. 2011.

Извор: Данас

Одлаже се представљање медијске стратегије

Министарство културе и новинарска удружења формирају радну групу за израду нацрта документа о реформи медијске сцене у Србији

Београд - Нацрт медијске стратегије неће бити представљен 20. фебруара, како је раније најављено из Министарства културе, јер су у току преговори са представницима медијских удружења да учествују у радној групи која ће радити на тексту овог документа, истичу за Данас представници новинарских удружења.

Представљање нацрта може се очекивати у првој половини године, а усвајање документа до краја 2011. Радну групу, према досадашњим преговорима, требало би да чине три члана медијских удружења, два представника Министарства културе, као и два независна експерта која ће предложити Министарство.

Што се тиче рокова, медијска удружења слажу се да овај посао не треба одрадити на брзину, већ да је неопходно написати стратегију која ће на квалитетан начин уредити сектор медија.

Како сазнаје Данас, на разговоре су прошле недеље са Министарством културе позвани представници удружења која су заједно наступала са предлозима у вези са израдом медијске стратегије, а реч је о Независном удружењу новинара Србије, Удружењу новинара Србије, Независном друштву новинара Војводине, Асоцијацији независних електронских медија и Локал пресу.

Саговорници из НУНС-а, УНС-а и АНЕМ-а објашњавају да је за сада реч о незваничним договорима и да тек треба дефинисати услове рада, као и рокове за израду нацрта медијске стратегије. За поједине области и проблеме биће понуђено и по више решења, па ће се током јавне расправе показати која су од њих најадекватнија.

Шефица Одељења за медије при мисији ОЕБС-а у Србији Драгана Соломон каже за Данас да се ова организација нада да ће представници Министарства и удружења успети да постигну договор у вези са заједничким учешћем у писању медијске стратегије, како би се реформа медијске сцене у Србији извршила на најквалитетнији начин.

- Не треба говорити о роковима, већ треба да се изради квалитетан документ који ће бити основ реформе медијске сцене. ОЕБС и Савет Европе надгледају читав процес и када нацрт стратегије буде завршен изнеће своје виђење и обезбедити мишљење еминентних стручњака из Европе - истиче Соломон.

Према њеним речима, најзначајније је што су медијска удружења по овом питању изнела заједничке ставове и била веома активна на округлим столовима који су поводом предлога европских стручњака одржани јесенас.

Представљање нацрта медијске стратегије, иначе, досад је већ два пута одложено иако је најављивано да ће коначан текст овог документа бити завршен до краја прошле године. Представници стручне медијске јавности раније су истицали политичке интересе као могуће разлоге одлагања завршетка израде овог документа.

Подсетимо, предлози за медијску стратегију, између осталог, предвиђају увођење регионалних јавних сервиса, решење за приватизацију и подршку медијима, као и трансформацију агенције Танјуг. Препоруке су урадили европски експерти, а досад је одржано неколико округлих столова у оквиру јавне расправе.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси