Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лов на радио - пирате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 02. 2011.

Извор: Политика

Лов на радио - пирате

Приближна локација илегалних емитера открива се техничким путем, а до њихових врата службеници РРА долазе уочавањем антена

На врата илегалног радио-емитера из Лазаревца екипа Републичке радиодифузне агенције (РРА) ставила је, после уобичајене процедуре на коју власник станице није реаговао, печат и на тај начин онемогућила даље емитовање програма.

Надлежни су убрзо приметили како се, упркос забрани, програм с те фреквенције и даље емитује. Када су се вратили на лице места, затекли су нетакнута запечаћена врата, али и још једна, недавно пробијена, кроз која су власник и запослени поново улазили у просторије.

Био је то невероватан потез илегалног емитера јер формално – није скинуо печат.

Ово је само један од случајева трајне борбе с радио и ТВ пиратима који за „Политику” препричавају Никола Ђуричковић и Горан Ћургуз, овлашћена лица РРА, док путују за Ваљево како би угасили нелегалну радио-станицу Икс.

– У Ваљево смо дошли да запечатимо опрему власника тог радија, за чију фреквенцију нема дозволу, а чак се никада није ни пријавио за добијање тог документа – објашњава Ћургуз додајући да данас пиратских ТВ станица готово и нема, те да је реч углавном о радио-пиратима.

Тачно место одакле је емитован програм овог ваљевског радија наши саговорници, вођени претходно прибављеним подацима Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ), пронашли су после обиласка три крова, и успели су да утврде до ког стана допиру каблови. Тако су открили да је програм радија Икс емитован из спаваће собе његовог власника.

Иако су нас Ваљевци уверавали да на радију „Икс” није било реклама, ни квизова у којима добијете само огроман телефонски рачун, већ да је емитер то „радио из хобија и пуштао песме за друштво”, закон је закон – а онај ко га крши мора да одговара. Тако је до краја 2010. године поднето 119 захтева за покретање кривичног поступка и 146 кривичних пријава против илегалних радио и ТВ емитера.

Локације с којих се илегално емитује програм проналази РАТЕЛ преко мерних станица у Београду и Нишу. Али, те станица не могу да открију сигнал из свих крајева Србије. Зато се са илегалним емитерима боре и покретним мерним центром смештеном у једном комбију.

– Радио-станице су скривене на најмаштовитијим местима. Приликом одласка на терен предајнике смо затицали у подрумима, собама, по сеницима, чак смо један нашли у „смедеревцу” – прича Ћургуз.

На терен одлазе искључиво на основу извештаја РАТЕЛ-а јер је тај документ једини валидан доказ на суду. Емитерима на црно, пре него што дође до печаћења опреме и просторија, упућује се решење да обуставе емитовање. Ако не искористе право жалбе, а наставе са емитовањем програма, на адресу ће им стићи опомена, а ако и то не помогне – екипа РРА с печатом.

– У акцију идемо у тајности како бисмо затекли нелегалне емитере „на делу”. Неки покушавају да нас одврате од те намере силом, прете политичарима, министрима, пуштају на нас псе па чак и ваде пиштоље. Дешава се да нас не пусте да уђемо, или једноставно да нам не отворе врата. Тада тражимо асистенцију полиције коју обично добијемо после 72 сата. Емитери чак ни у том случају нису обавезни да нас приме, а ми не можемо да уђемо насилно јер је реч углавном о приватним становима – објашњава Ђуричковић компликације у послу.

Тек када ставе свој печат на опрему или стан, случај стиже пред прекршајни суд. Ни РРА ни РАТЕЛ не могу да одузимају имовину илегалних емитера. Кривична пријава се подноси тек ако скину печат и наставе емитовање програма.

Због свега тога, компликованих процедура и малих овлашћења државних агенција које се баве овом облашћу, илегални поздрави, жеље и честитке и даље су присутни у етру.

Вишња Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси