Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рат преко леђа новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2011.

Извор: Правда

Рат преко леђа новинара

Скандалозна одлука кабинета градоначелника да забрани снимање новинарима радио - телевизије Смедерево на конференцији

Смедерево – Екипи Радио - телевизије Смедерево у оснивању, у четвртак, 10. фебруара, забрањено је присуство на конференцији за новинаре, коју је после седнице Градског већа требало да одржи градоначелник Предраг Умичевић.

Формално образложење из кабинета градоначелника било је да је екипа акредитована само за радијско извештавање.Такво немушто објашњење, наравно, није хтео да прихвати новинар на терену – уредник информативног програма у овој медијској кући Зоран Јовшић.

– Мислим да је ово потпуно непотребан скандал. Много би лепше било да смо се за неколико дана видели на коктелу поводом званичног пуштања телевизијског сигнала. После приватизације, ово предузеће је одмах регистровано као радио и телевизија. Дакле, практично је то један правни субјект – објаснио је Јовшић.

Позив за конференцију из кабинета градоначелника стигао је на мејл Радио Смедерева, што је, очигледно, довело до овог неспоразума, који је кулминирао одлуком да сниматељска екипа не може да присуствује обраћању Предрага Умичевића.

– Уредно смо се одазвали на позив, поставили камеру за снимање са жељом да информацију пренесемо слушаоцима радија, а затим и гледаоцима када пустимо телевизијски сигнал. Помоћник градоначелника за информисање, Ирена Кунић, најпре је само питала откуда радио са камерама, али је рекла да јој не смета када сам је питао да ли је то проблем. Вратила се после 15 минута и рекла да напустимо салу за конференције, односно да склонимо камеру, али да можемо да останемо као радијска екипа. Нисам желео то да прихватим, јер је нелогично да останем као радијски, а истовремено да одем као телевизијски новинар – изјавио је Јовшић.Он је додао да се извињава градоначелнику и госпођи Кунић што није могао да се мултипликује и остане као новинар једног дела медијске кућ.е

– Изражавам не само незадовољство, него и ужаснутост оним што се представља оваквим односом са јавношћу градске управе. Сматрам да ситуација никад није била гора када су у питању односи са новинарима, и желео бих да се то хитно поправи, зато што су новинари задужени да информишу грађане о ономе шта је одлучено на седници Градског већа. Очигледно је да им смета власничка структура нашег предузећа – изјавио је Јовшић.

Радио Смедерево следеће године прославиће 40 година постојања, 30 година био је јавно предузеће, шест година друштво са ограниченом одговорношћу, а у децембру 2009. је продат на аукцији у Агенцији за приватизацију. Власник ове медијске куће је Марко Лукић, син Милана Лукића, председника коалиције „За боље Смедерево“, која од прошле године није у градској власти.

Антрфиле : Дају новац пожаревачким медијима уместо смедеревским

Јовшић је на конференцији за новинаре критиковао и начин расподеле буџетских средстава за медијске куће.

– Седницу Градског већа, поред осталих, снимала је екипа телевизије „Дуга“ из Пожаревца. Да ли је важније да информацију са седнице Градског већа Смедерева чују Пожаревљани или Смедеревци? И да ли је логично да се новац из градске касе већ годинама даје медијима из Пожаревца, а не, на пример смедеревском недељнику „Наш глас“ или Радио Смедереву?! Питам грађане коме дају новац, кога слушају и гледају?

Кабинет градоначелника: Телевизија није акредитована

Помоћник градоначелника за информисање Ирена Кунић, поводом забране снимања екипи РТ Смедерево, обратила се саопштењем за јавност у коме, између осталог, стоји:„На списку акредитованих медијских кућа не постоји медијска кућа Радиотелевизија Смедерево, што смо проверили и у Агенцији за привредне регистре.

Служба протокола затражила је од господина Зорана Јовшића да сниматељ напусти салу, док он као новинар Радио Смедерева, може да присуствује конференцији. Након тога, обојица су напустила салу. Када Радио-телевизија Смедерево буде регистрована и достави захтев за акредитацију, биће нам драго да остваримо добру сарадњу са новом медијском кућом у граду, наводи се у саопштењу помоћника градоначелника за информисање Ирене Кунић.

Марко Цакић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси