Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пљуште казне зрењанинским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 02. 2011.

Извор: Данас

Пљуште казне зрењанинским новинарима

Зрењанин - Правоснажном пресудом Апелациони суд у Новом Саду преиначио је, након жалбе, пресуду којом је одбијен тужбени захтев против регионалног недељника „Зрењанин“.

Наиме, по приватној тужби једног Зрењанинца лист и његов главни и одговорни уредник Далибор Бубњевић нашли су се на суду због текста за који тужитељ сматра да је нанео нематеријалну штету и повредио право личности.

Иако је Виши суд у Зрењанину одбио тужбени захтев против листа „Зрењанин“, Веће Апелационог суда у Новом Саду делимично је усвојило жалбу тужиоца и обавезало НИП „Зрењанин“ а. д. да солидарно тужиоцу на име накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове исплати 80.000 динара и судске трошкове од 70.000 динара.

Уредник Далибор Бубњевић саопштио је да се оваквом одлуком повређују слобода мишљења и изражавања, а пословање листа доводи у питање.

Он је најавио жалбу Уставном суду и изразио сумњу да је пресуда донета уз битне повреде одредаба Закона о јавном информисању и противно одредбама члана 10. Европске конвенције о људским првима по којој свако има право на слободу изражавања. Ово право укључује слободу поседовања сопственог мишљења, примања и саопштавања информација и идеја без мешања јавне власти и без обзира на границе.

Пред Основним судом у Зрењанину води се неколико поступака по приватним тужбама против листа и његовог уредника. Најпознатији спор који је пре неколико година водио уредник овог листа био је са професором Филозофског факултета у Београду Владимиром Илићем, по приватној тужби, који су обојица покренули на име клевете.

У поновљеном поступку изречена је усмена опомена Бубњевићу због клевете, а његову понуду за нагодбом и помирењем професор Илић је одбио. Због учесталих тужби новинари листа „Зрењанин“ у октобру прошле године протестовали су испред суда указујући на несклад професионалних новинарских стандарда и судске праксе.

М. Пудар

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси