Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сто седми рођендан „Политике”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2011.

Извор: Политика

Сто седми рођендан „Политике”

Сто седми рођендан „Политике” обележен је јуче у присуству многобројних културних и јавних радника на свечаности у холу наше новинске куће, где су уручене „Политикина” награда из фонда „Владислав Рибникар” за најбољу изложбу у претходној години Бојану Бему, и награда „Политикиног Забавника” за литерарно дело намењено младима Миленку Бодирогићу за књигу „Прогнана бића”, као и награда „Илустроване Политике” „Златна хигија”.

Образлажући одлуку жирија „Политикине” награде, председница жирија Љиљана Ћинкул нагласила је да је Бојан Бем, историчар уметности и сликар, сачувао позицију неупадљиве присутности током четири и по деценије свог уметничког рада. Бем је награђен за троделни видео рад „Каденце”, изложен у Ликовној галерији Културног центра Београда.

– Музика тишине, енигматичност, контемплативност, повученост, меланхолични индивидуализам у ритму сопственог бића, метафизичка нарација, поигравање временом, отмена дистанца – тек су неке од одредница које се препознају у идејном корпусу дела Бојана Бема, личности изузетне креативне осетљивости – рекла је Љиљана Ћинкул у име жирија у саставу: Јелена Кривокапић, Саша Јањић, Весна Рогановић и Марија Ђорђевић. Награду је потом лауреату уручио Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник „Политике”.

Председница жирија „Политикиног Забавника” Владица Милосављевић нагласила је да је у конкуренцији од 54 књиге, награда једногласно додељена Миленку Бодирогићу за „Прогнана бића” (издавач „Орфелин” из Новог Сада).

Са прве стране – Дечји писци желе да обрадују децу, да их насмеју, забаве, да их нечему науче. Дечји писци уводе децу у „велику” књижевност и тај труд се ничим не може платити. Бодирогићеви Таласони, Караконџуле, Тодорци, Шумске мајке и Ћораве Анђелије одвеле су нас стотинама година уназад, у време када се веровало да постоји још неки свет сем нашег. Нажалост, ови дивни демони и духови прогнани су из наше митологије и сећања, јер су неким људима била потребна њихова места – пише у образложењу награде коју је добитнику уручио Зефирино Граси, главни и одговорник уредник „Забавника”. Жири који је одлучивао о признању радио је у саставу: Тимоти Џон Бајфорд, Милош Радовић, Дарко Коцијан, и Петар Милатовић.

На јучерашњој свечаности уручено је и признање „Златна Хигија” коју „Илустрована Политика” додељује за најбољу медицинску сестру или техничара.

Жири састављен од медицинских сестара, представника Лекарске коморе Србије, Одбора за здравство Скупштине Србије и редакције, донео је одлуку да награду добије Ивана Димитров, главна сестра Хирургије 3 Ургентног центра Клиничког центра Србије. Награду је уручио Срђан Јокановић главни одговорни уредник „Илустроване Политике.”

М. С.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси