Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најстарији „фејсбуковац” у Србији бака Милица из Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 01. 2011.

Извор: 24 сата

Најстарији „фејсбуковац” у Србији бака Милица из Београда

У личној карти Милице Стојковић, некада прве виолине оркестра РТС, пише да има 79 година...

И поред тога, свесна значаја и могућности које пружају интернет и друштвене мреже, Милица је 2008. завршила школу веб новинарства УНС-а и постала најстарији веб новинар међународне организације Rising Voices.

Веза - Да образовања никада није доста, сведочи и Миличин пример, којој није било тешко да у позним седамдесетим буде међу полазницима прве генерације школе веб новинарства Удружења новинара Србије.

- Један од предмета који нам је предавала Даница Радовановић било је и друштвено умрежавање. Тада сам дошла на идеју да отворим профил на "Фејсбуку" и "Линкедину" - каже Милица за „24 сата”.

Жена која је некада била и представник за медије РТС-а објашњава да ју је новим технологијама привукло и то што је схватила да помоћу њих великом броју људи може да представи своје сликарске радове, спотове које прави и објављује их на "Јутјубу".

- Презентација мојих радова је искључиво разлог због којег сам одлучила да отворим профил на "Фејсбуку". Желела сам да се представим ко сам, какве имам квалификације и чиме сам се бавила док сам била запослена - каже ова Београђанка.

Она пријатеље на "Фејсбуку" бира пажљиво. Када добије захтев да некоме буде пријатељ, најпре провери о коме се ради.

- Немам много пријатеља, њих 554, и брижљиво их бирам. Обавештавам се о њиховом образовању и о томе чиме се баве. Углавом су то концертанти, музичари од каријере, сликари, као и разне галерије, фестивали и слично - каже наша саговорница.

Милица "Фејсбук" не користи да би четовала, јер за то, каже, нема времена. Понекад коментарише статусе својих пријатеља, а породичне слике прескаче јер је „замарају”. Труди се да што мање времена проводи на "Фејсбуку" јер сматра да онај ко се упусти у то да прегледа све поруке и занимљиве прилоге нема времена за свој рад. Најчешће на страницу ставља снимке које је сама снимила и монтирала и за њих бирала музику са разних концерата озбиљне музике, изложби слика, скулптура, промоција књига и других дешавања, као и прилоге који су прављени о њој.

Иако има и оних који сматрају да је време проведено на "Фејсбуку" изгубљено, Милица мисли да друштвене мреже могу и те како да буду корисне. Осим тога, са бројним пријатељима које је у целом свету стекла док је свирала виолину поново је успоставила контакт.

Милица и те како има са чим да се похвали

Каријера - Милица Стојковић има чиме да се похвали и то дели са пријатељима на "Фејсбуку". Поред тога што је била прва виолина РТС, представник за медије РТС, осмислила је и направила око 300 ауторских спотова, писала и објављивала текстове у штампи, писала критике о концертима, са фестивала, турнеја ансамбала РТС. Ускоро ће објавити и књигу у издању РТС „Била сам сведок - музичка продукција РТС 1976-1992”, а интензивно слика и припрема изложбу. Последњих година своје цртеже претаче у ликовне композиције техником дигитал арта.

„Фејсбук” популарнији од „Гугла” у САД

Посете - Први пут у досадашњој историји, „Фејсбук” је у САД забележио више посета чак и од интернет гиганта „Гугла”, тврди се у извештају „Хитвајза”, фирме која анализира трендове на интернету. На "Фејсбук", коме у 2010. није мањкало ни доброг ни лошег публицитета, отпадало је 8,93 одсто посета интернету у САД између јануара и новембра ове године, док је "Гугл", који је у 2009. био први, у овој години пао је на друго место - са 7,18 одсто посета.

Р. Булатовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси