Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недовољно изграђен однос СПЦ и медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2010.

Извор: Политика

Недовољно изграђен однос СПЦ и медија


Новинари су често недовољно информисани у извештавању о Цркви, а СПЦ им неретко ускраћује информације, став је који се више пута могао чути од учесника панел дискусије „Однос Цркве и медија” у организацији Балканске истраживачке мреже.

Иако су били најављени као учесници дискусије, представници Српске православне цркве нису у њој учествовали – није могао да јој присуствује ни владика бачки Иринеј, који је најављен као један од говорника, али ни свештеници које су организатори позвали, будући да нису добили благослов да говоре на трибини.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије и главни и одговорни уредник „Врањских” објаснио је да је случај владике врањског Пахомија, један од повода да се постави питање да ли је поступање Цркве у односу према медијима у том случају изузетак или правило.

– Од 2003. године до данас СПЦ се поводом овог случаја огласила само два пута, саопштењима. И поред огромног притиска медија и јавности до данас у овом случају постоји у СПЦ завера ћутања – рекао је Обрадовић.

Живица Туцић, верски аналитичар, истакао је да се односи цркве и медија мењају набоље, али да би се од већине новинара могла чути оцена да то иде превише споро.

Професор политикологије религије са Факултета политичких наука, Мирољуб Јевтић, навео је да до неразумевања може доћи и јер новинари немају довољно знања о религији, као ни о политичким последицама које изазивају догађаји везани за цркве.

Ј. Ч.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси