Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реч народа кажњена са 100 000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2010.

Извор: Данас

Реч народа кажњена са 100 000 динара


Пожаревац - Пресудом Врховног касационог суда Србије, град Пожаревац и локални НИП „Реч народа“, као и његов бивши директор, Илија Димитријевић и уредник, Синиша Ристић мораће Момчилу Вељковићу, координатору ПНП „Отпор“, солидарно да исплате обештећење у износу од 100.000 динара, због повреда угледа и части и нанети душевни бол.

Овакву пресуду, на коју не постоји право жалбе, донели су председник већа Касационог суда,Предраг Трифуновић и чланови Вида Петровић-Шкеро и Весна Поповић. Тиме је стављена тачка на парницу коју је Вељковић од 2007. године водио против челника локалног недељника „Реч народа“ и општине Пожаревац, као његовог оснивача.

Он је захтевао одштету од 4,5 милиона динара због серије увредљивих написа који су у недељнику „Реч народа“ објављивани у јулу 2007. године, у којима је његов главни и одговорни уредник, Илија Димитријевић, износио бројне клевете и увреде на рачун Момчила Вељковића и његовог брата, покојног новинара Милета Вељковића.

Међутим, пресудом Општинског суда, коју је Окружни касније потврдио, тужени су ослобођени одговорности, док је Вељковићу досуђено да плати 250.000 динара недељнику и његовим челницима, а 200.000 динара општини на име парничких трошкова.

Ипак, Врховни касациони суд сада је поништио ове пресуде и досудио да тужени плате одштету Вељковићу, као и 38.000 динара, на име судских трошкова.

За разлику од парничног, у кривичном поступку Окружни суд је утврдио кривицу Димитријевића у изношења клевета у новини у којој је био директории наложио му да плати 20.000 динара, због почињеног кривичног дела клевете.

- Иако је у кривичном процесу доказана његова одговорност због увредљвих текстова, према исходу парнице произилази да Димитријевић није крив, што је још један у низу преседана у пожаревачком правосуђу - рекао је Момчило Вељковић.

У образложењу пресуде Окружног суда, који је потврдио пресуду Општинског, наведено је да је Вељковић већ добио сатисфакцију у кривичном поступку, тако да нема право на материјалну одштету.

- Кад се докаже нечија кривична одговорност, логично је да се након тога од њега може захтевати и материјална одштета због душевних патњи и повреде угледа. Међутим, таква логика у овом случају није важила, јер ми пожаревачко правосуђе није признало право на материјалну сатисфакцију - рекао је Вељковић.

Он је навео да није задовољан висином досуђене одштете, али је задовољан позитивним исходом трогодишњег процеса.

Е. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси