Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Богати виде медије као своје играчке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2010.

Извор: Данас

Богати виде медије као своје играчке


Карстен фон Намен, шеф тима за Европу и Централну Азију у Дојче Веле академији, говори за Данас

Уредници новинарске тренинге виде као врсту забаве у слободно време и не инвестирају у своје запослене


Београд - У Србији не постоји свест код власника медија о томе колико је важно образовање и обука људи који раде у медијима. Такође, неопходне су и промене у формалном образовању новинара, јер се на факултетима и даље превише посвећује пажње теорији, док је праксе недовољно - оцењује за Данас Карстен фон Намен, шеф тима за Европу и Централну Азију у Дојче Веле академији.

Фон Намен, који је у Србији поводом окупљања бивших полазника семинара ове академије, истиче да је досад у Србији одржано око 30 тренинга за око 300 новинара, док је у региону више од 1.000 људи прошло кроз стотинак обука ове академије.

- Од учесника смо чули да за недељу-две, колико су на тренинзима, у својим медијима не примају плату. Ми не дајемо велике дневнице, јер сматрамо да они долазе на тренинге, а не да би добили новац, тако да новинари који дођу имају финансијски мањак. То показује да њихови уредници овакве тренинге виде као врсту забаве у слободно време и не схватају да уколико желе да унапреде квалитет медија, морају дугорочно да улажу у то - објашњава Фон Намен.

- Каква су досадашња искуства Дојче Веле академије са тренинзима у Србији?

- У Србији смо већ десет година ангажовани и повод овог окупљања је да видимо колико смо тренинзима допринели медијској сцени. Често се дешава да они који прођу наше семинаре не могу потпуно да спроведу нова знања у својим редакцијама, јер је таква ситуација у медију у којем раде или уредници то не дозвољавају. Зато смо почели да водимо тренинге и у самим медијима, како бисмо били сигурни да ће оно што радимо моћи да буде и спроведено. Међутим, установили смо да ни то није довољно, па смо успоставили сарадњу са Мисијом ОЕБС пре годину дана у вези са законским оквиром у овој области, коју ћемо наставити и убудуће.

- Како оцењујете стање на медијској сцени у овом региону? Можете ли да упоредите по том питању Србију са земљама окружења?

- У региону разлике постоје можда само у детаљима, али су у земљама бивше Југославије проблеми у суштини исти. Етички и професионални стандарди се често не поштују јер их и сами новинари крше. С друге стране, и уредници дају смернице које су у супротности са тиме како би требало, јер желе да продају што више свог медијског садржаја. Такође, постоји и утицај политике да се не поштују ти стандарди. Наиме, ако неко извештава о нечему што се не свиђа политичарима или моћним људима из привреде, може да буде критикован, изгуби посао или чак и живот, и то све за минималну плату.

- Да ли је у Србији за последњих десет година уочен одређени напредак што се тиче ситуације у медијима и који?

- Медијска сцена у вашој земљи је свакако постала слободнија у односу на период владавине Слободана Милошевића. Међутим, тај прелазни период је веома тежак и компликован. Та медијска слобода која је освојена често води ка томе да новинари и медијски менаџери сматрају да могу да раде шта хоће. То је довело до тога да богати људи виде медије као своје играчке којима могу да управљају.

- У којим сегментима су неопходне промене?

- Промене морају да почну од самих новинара, односно мора да се промени став према новинарству. Неопходно је више сарадње и солидарности међу новинарима, као и да се инвестира у квалитет новинара. Свакако да и законски оквири морају да буду побољшани, јер другачије Србија неће моћи да уђе у ЕУ.

Антрфиле : Четврти стуб друштва у Немачкој


„У Немачкој новинари имају улогу контролног механизма, четвртог стуба друштва, док у Србији то није случај и људи због тога често прелазе у друга занимања. Новинари у Немачкој спадају у боље плаћена занимања, јер је реч о послу са академском титулом“, истиче Карстен фон Намен.

Бојан Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси