Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Непоштовање етике на Јавном сервису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2010.

Извор: Данас

Непоштовање етике на Јавном сервису


Медији у Србији свакодневно крше Кодекс новинара

Београд - Већина медија у Србији не поштује етичке и професионалне норме које прописују Кодекс новинара Србије, Закон о јавном информисању, Закон о заштити података о личности и други прописи. Према речима представника новинарских удружења, у домаћим медијима свакодневно се уочавају драстични примери кршења етичког кодекса и то не само у таблоидима већ и у „озбиљној“ штампи, па и на Јавном сервису.

Најчешће новинарске „омашке“ тичу се непоштовања претпоставке невиности, а новинарска удружења истичу да би томе требало да стане на пут Савет за штампу.Када је реч о правилу претпоставке невиности, неретко се осумњичени у штампаним медијима „окривљују“ у насловима, док су у самом тексту „осумњичени“. Још чешћа је појава да се наводе пуна имена притворених и осумњичених особа, фотографије или подаци који индиректно откривају њихов идентитет, што је супротно Кодексу новинара Србије.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС), истиче за Данас да се Кодекс новинара „крши више него раније, а да тога нису свесни ни новинари, ни јавност“. Ово удружење због тога је покренуло на свом сајту „црну кутију“ како би се указало на јасне примере кршења етичких норми.

- Највише се крши одредба којом се прецизира да „економски и политички интереси издавача не смеју да утичу на уређивачку политику“, што је у већини медија супротно. Што се тиче поштовања Кодекса, највише очигледних кршења је у таблоидима. У такозваној жутој штампи доминира кршење правила претпоставке невиности, коришћење непримерених, узнемиравајућих, порнографских и других садржаја који могу имати штетан утицај на децу - објашњава Обрадовић.

Како додаје, „озбиљни медији“ крше Кодекс на много перфиднији начин и, према његовом мишљењу, праве више штете него таблоиди. Он каже да НУНС „са великим нестрпљењем очекују да профункционише Савет за штампу“.

- Ово саморегулаторно тело би могло својим јасним односом према кршењу Кодекса да поправи стање на медијској сцени у Србији. То би и требало да буде његова основна улога. Ништа мање важно није ни успостављање јасне транспарентности када су у питању медији и повлачење државе из власништва медија - истиче председник НУНС-а.

Петар Јеремић, председник ИО Удружења новинара Србије (УНС), наводи за наш лист да се Кодекс највише крши по питању претпоставке невиности, „где медији осумњичене означавају починиоцима кажњивих дела пре правоснажне судске пресуде“

- Тако се осумњичени за тешка кривична дела називају убицама или лоповима иако њихова кривица није доказана правоснажном судском пресудом. Ово је опасно, јер се може десити да медији плаћају високе накнаде оштећенима, чију су претпоставку невиности повредили. Новинари и уредници би у овим случајевима морали стално да означавају да је неко осумњичен, да се претпоставља да је он извршилац према налазима истраге - напомиње Јеремић.

Према његовим речима, највише непоштовања Кодекса је забележено у таблоидној штампи, али постоје и примери где Кодекс крши и Јавни сервис. Он сматра да ће по овом питању важну улогу играти Савет за штампу у случају штампаних медија, а Републичка радиодифузна агенција (РРА) требало би да брине о поштовању Кодекса у електронским медијима.

Антрфиле : Савет за штампу

Савет за штампу основан је почетком године, а чине га представници новинарских удружења НУНС, УНС, Асоцијација медија и Локал прес. Циљ овог саморегулаторног тела је праћење поштовања Кодекса новинара Србије у штампаним медијима и решавање представки поводом новинских садржаја. Иако је основан пре неколико месеци, Савет за штампу још није профункционисао, а функционисање овог тела уредиће ће и најављена медијска стратегија.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси