Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пажња жртвама транзиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2010.

Извор: Преглед

Пажња жртвама транзиције


Јуче одржан протест Радничког покрета Србије пред зградом РТС-а у Таковској

За десетак дана почеће припрема нових тематских прилога посвећених проблемима приватизације, радника и економије - обећао директор јавног сервиса


Проблеми радника, приватизације и уопште нараслих економских тешкоћа у земљи захтева више медијске пажње - закључак је јучерашњег разговора председника Радничког покрета Србије, на челу са Слободаном Новаковићем из Трудбеника и генералног директора РТС-а Александра Тијанића.

Први човек јавног сервиса изјавио је да у потпуности схвата и подржава захтеве радника из пропалих предузећа, те да ће у најкраћем року од десетак дана у програм бити уврштена нова емисија о радничким проблемима.

„Потребно је да се конципира тај део програма, а позваћемо стручњаке и економисте и представнике радника да изложе своје ставове. Међутим свима је познато и јасно да телевизија није кривац нагомиланих дубиоза у земљи, пред којима ни сви остали медији не треба да затварају очи“, додао је Тијанић изразивши разумевање за захтеве протестаната.

Слободан Новаковић, председник Радничког покрета отпора, оценио је овај почетни договор успешним и значајним јер су обесправљени радници посебно они који су изманипулисани у процесу пропале транзиције потпуно гурнути на маргине.

„Очекујемо да се убудуће настави сарадња са најмоћнијом информативном кућом која је спремна да нам изађе у у сусрет, а којој сви плаћамо претплату. Нисмо овде дошли да рушимо и бојкотујемо рад, већ да захтевамо наше право на већу медијску пажњу и добијање адекватног информативног простора. Такође смо свесни чињенице да и телевизија има проблема због недовољног броја екипа и расположиве опреме“, додао је Новаковић.

У протестном скупу са називом „Признајте пораз“ испред зграде телевизије у Таковској улици у Београду учествовало је око 300 радника и малих акционара из 15-ак пропалих фирми, које су уништене у приватизацији - Трудбеник градње, Срболека, Вршачких винограда, Шинвоза, Ипока, Просвете, Индустрије котрљајућих лежајева, Лола система, Индустрије прецизне механике и других.

Михаило Сарић, председник протестног одбора отпуштених радника Монтавар Лола, истиче да се иза кулиса спрема стечај ове фирме, а да је некадашњи систем већ отпустио неколико хиљада радника.

Представница Просвете огорчена је на отимачину продајне мреже, од које је остала само књижара Геца Кон, где је остало 50-ак радника.

У Шинвозу и зрењанинској индустији меса Бек, уговори о прииватизацији раскинути су тек након што су их купци довели до стечаја, а радници отерени на улицу.

Председник синдиката Независност из Вршачких винограда Ион Попов каже да је бивши власник Павле Башић ухапшен, али да је земљиште које му је општина Вршац дала у закуп остало необрађено. Попов указује да се Раднички покрет, који има све више „клијената“, не бори само за већу медијску пажњу, већ да указује на погубност и штетност пљачкашке приватизације која је без радних места оставила чак 600 хиљада радника.

Добрила Солеша

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси