Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Проглашени победници овогодишњег програма „Балканске стипендије за новинарску изузетност”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2010.

Извор: Balkan Fellowship for Journalistic Excellence

Проглашени победници овогодишњег програма „Балканске стипендије за новинарску изузетност”


Текст о ратним удовицама на Балкану освојио прву награду

Мајлинда Алиу, новинарка косовске РТК, освојила је прву награду у износу од 4.000 ЕУР, у оквиру овогодишњег програма „Балканске стипендије за новинарску изузетност”, за чланак „Живот у црнини: ратне удовице на Балкану”.

Друго место и награда од 3.000 ЕУР припала је македонској новинарки Ружици Фотиновској за чланак „Живот на слободи у сенци затворских решетака”, док је треће место и награда од 1.000 ЕУР додељена косовском новинару Јетону Муслиу за чланак „Житељи Косова игноришу лажне бракове са странцима”.

Новинар из Србије, Иван Ангеловски учествовао је на овогодишњем конкурсу са темом: „Педофилија под заштитом српске државе и цркве”.

Интернационални жири у ком су учествовали новинарка и књижевница из Хрватске Славенка Дракулић, Гералд Кнаус, председник организације Еуропеан Стабилитy Инитиативе и Јосеф Кирцхенгаст уредник аустријског листа „Дер Стандард”, прогласио је победнике на свечаној церемонији у Бечу.

Чланови жирија похвалили су висок квалитет извештавања сва три добитника, уз напомену да чланци откривају нове, до сада мало познате феномене балканских друштава, као и да покрећу јавне дебате о важним социјалним питањима.

Ове године, новинари су позвани да пишу о теми табуа, као и да истраже начине на које они мењају друштвени миље.

Свечаној церемонији и додели награда, коју је организовала ЕРСТЕ Фондација у Бечу, присуствовало је осам новинара, учесника овогодишњег програма. Они су, на овогодишњем завршном семинару, изабрани међу 149 пријављених новинара из 9 балканских земаља.

Програм „Балканске стипендије за новинарску изузетност", који су покренуле фондације Роберт Босцх и ЕРСТЕ, у сарадњи са Балканском истраживачком мрежом (БИРН), пружа финансијску и професионалну подршку новинарима, подстичући регионалну сарадњу и објективно извештавање о комплексним питањима транзиције која су кључна како за регион, тако и за Европску унију.

Остале чланке можете прочитати овде (у десном одељку FELLOWSHIP 2010 TABOO).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси