Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награде најбољим карикатуристима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2010.

Извор: РТС онлајн

Награде најбољим карикатуристима


Главна награда међународног конкурса карикатуре "Александaр Клас" додељена Тоши Борковићу. Друга награда припала карикатуристи из Турске Муси Гимису, а трећа Горану Ћеличанину из Крушевца.

На свечаности у холу новинске куће "Политика" првонаграђеном Тошу Борковићу и осталим лауреатима уручене су награде 2. међународног конкурса карикатуре који носи име нашег познатог карикатуристе Александра Класа (1928-2002).

Првонаграђени Борковић Тоша
Првонаграђени Борковић Тоша

Главни и одговорни уредник "Илустроване политике" Срђан Јокановић подсетио је да је тај лист, чије су странице обележиле карикатуре Класа, управо обележио 52 године постојања. Он није очекивао да ће ове године одзив на конкурсу бити бољи него прошле године, али да се то ипак десило.

"Стигао је 601 рад од стране 201 аутора из 40 земаља света, што је фантастично и за конкурсе који трају деценијама. Верујем да је томе допринело име Александра Класа као и ангажман Политикине куће која је то организовала", додао је Јокановић.

Првонаграђени Борковић, који је до сада већ добио више десетина награда за карикатуре, стрипове и илустрације дечјих књига и направио 22 анимирана филма, рекао је да та награда за њега има значај Оскара.

Друга награда припала је карикатуристи из Турске Муси Гимису (1963), а трећа Горану Ћеличанину (1960) из Крушевца.
Специјално признање припало је Луки Лагатору (1945) са Цетиња.

Наш познати карикатуриста Александар Каракушевић, познат под уметничким презименом Клас, рођен је у Скопљу, а гимназију је учио у Краљеву и Чачку. Са индексом београдског Архитектонског факултета у џепу запослио се у "Јежу", једном од најугледнијих сатиричних листова на Балкану.

Од 1958. године, од првог броја "Илустроване Политике" па све до смрти био је уредник њене рубрике "Смех".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси