Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новца има довољно само за половину запослених
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 11. 2010.

Извор: Блиц

Новца има довољно само за половину запослених


Општина Пирот смањује помоћ из буџета Радију

Локална власт тражи да се број радника преполови како би Радио постао атрактивнији за продају, јер има заинтересованих купаца

Члан Општинског већа и помоћник председника општине за ванпривреду Бобан Николић каже да је садашњи положај Радија неодржив и да ова радио-станица у складу с медијском стратегијом мора да се приватизује и добије власника као и други медији.

– Као оснивачи, предложићемо Управном одбору да усвоји нови план и програм рада и нову систематизацију, што значи и да ћемо смањити износ средстава које из буџета исплаћујемо за плате у Радију. То подразумева и смањење броја запослених, и то бар за половину, како би се Радио учинио атрактивнијим за продају. За нас је неприхватљиво да и даље издвајамо велика средства за овај медиј. Тражимо рационализацију. Општина је спремна да издвоји средства за отпремнине у складу са законом. Чињеница је да општина више неће моћи да финансира Радио Пирот као досад, јер смо ове године издвојили око пет милиона динара. Очекујемо да се све то уради до краја године, када се и планира нови буџет општине за наредну годину – каже Николић.

Овај медиј располаже и пословним простором од 100 квадрата у центру града. У Радију кажу да је било заинтересованих, али кад су им саопштили које су њихове обавезе, од куповине су одустајали.

– Шта ће даље бити са Радио Пиротом, одлучиће наш оснивач. Моја су очекивања да ће се СО Пирот о томе изјаснити до краја године – рекла нам је директорка и главна и одговорна уредница Радија Оливера Китановић.

Заменик уредника Слободан Пејчић каже да не очекује ништа посебно око будућности радија.

– Забринут сам за своју будућност и егзистенцију, ако знамо какве су све досадашње приватизације биле и какво је стање у медијима после тога. Уколико оснивач не понуди адекватан социјални програм, мислим да ће ретко ко прихватити да оде из радија – каже Пејчић.

Сличног мисли и његов колега, руководилац Службе продукције у Радио Пироту Владимир Ристић.

– Раније је оснивач нудио социјални програм који је био смешан и неприхватљив. За неких 120.000 динара отпремнине, колико је нуђено некима од запослених, нико није прихватио да оде, да изгуби посао и да не може да се запосли. Раније су се неки од запослених пријавили за одлазак, али чекају да виде о којој суми новца је реч – каже Ристић.

Дугогодишња новинарка Радио Пирота Снежана Манић са стажом од 24 године каже да није за приватизацију по сваку цену и продају било коме.

– Долазили су овде потенцијални купци и, колико сам успела да видим, они нису из света медија нити знају овај посао. Многима од њих је био циљ да се дочепају нашег простора у центру града. Од локалне самоуправе очекујемо да ураде исто што је урадила СО Ваљево са Радиом Ваљево – да заједно са нама направе стратегију шта хоће од Радио Пирота и према томе одреде и број запослених који коју могу и треба да раде. За остале раднике урадио би се социјални програм којим ће запослени који се одлуче да оду бити задовољни – каже Манићева.

Антрфиле: Помоћ општине локалним медијима

Општина Пирот је и ове године из општинског буџета издвојила новац за рад локалних медија. Регионална ТВ Пирот је добила 2,6 милиона динара, ТВ “ПИ канал” 2,1 милион, Радио Пирот два милиона, недељник “Слобода” 1,7 милиона и Радио “Спорт плус” милион динара.

Пошто Радио Пирот није приватизован, општина је за овај медиј до 1. новембра издвојила 4,7 милиона динара.

Зоран Панић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси